Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva
 
 

Sadržaj AM

 

 

događaji
Astrovikend na Vrtešci
izveštaj

Vaši komentari

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

pogledajte

ALBUM SLIKA

Ovogodišnji astrovikend u Makedoniji, Skopsko AD organizovalo je kod planinaskog doma Vrteška na planini Plačkovici. Potrudili smo se da organizacija prođe najbolje tako da je sve teko prema planu.

Još prvog dana (1. avgusta ) trebalo je dočekati goste iz inostranstva onda ih na brzinu odneti da kupe nešto za hranu i ostalo je malo vremena za razgledavanje Skoplja.

Polazak je zakazan za 16:15h i uz unapred uračunato zakašnjenje krenuli smo na vreme. Planirani odlazak do arheološkog lokaliteta Bargala je odložen jer je putem padala kiša pa smo to ostavili za kraj. Ipak kiša nije zhvatila i Vrtešku tako da smo imali suvo ali delimično vedro vreme. Posle više od sata koliko je bilo potrebno da se svi smestimo i večeramo organizovali smo jedno predavanje o tome kako se postavljaju teleskopi i kako oni funkcioniraju. Potom smo gostima pokazivali sazvežđa (barem ona koja nisu pokrili oblaci) da bi nakon toga počeli sa gledanjem. Oni koji su ostali pored telekopa imalo je dosta toga što su mogli videti a neki od njih i prvi put. Zbog lošeg vremena koje se stalno menjalo većina se ranije vratila u dom na spavanje.

Sutradan u toku dana je uglavnom bila slobodna aktivnost sve do predveče koji su mnogi iskoristili za obližnje planinarenje. A od astronomskog dela danju ostao je samo deo gde smo gledali kroz teleskop za Sunce. Pega normalno nije bilo ali je zato bila jedna oveća protuberanca. Potom smo imali dva predavanja. Prvo je držao Borče Milčeski koji je prošle godine bio na lansiranju spejšatla Antlantis, pa je u nekoliko crta pokazao svoj obilazak Kejp Kanavarelu i snimke sa lansiranja. Potom je Alek Atević održao predavanje e meteorima.

Kada je završen deo sa predavanjima otišli smo pored teleskopa gde je nebo bilo fantastično za razliku od predhodne večeri. Jedan veoma sjajn meteor iz prethone večeri je samo nagovestio da cemo i ove večeri imati zanimljivu meteorsku noć. Samo što smo došli kod teleskopa jedan  meteor je zaparao nebom čitavih 40stepeni sa jasno vidljivim tragom koji je trajao par sekundi. Još nekoliko sličnih meteora sam video i ako sam dosta vremena proveo pored teleskopa. Nekolicina gostiju je pokušala sama da nađe nekoliko objekata tako da smo celo veče gledali i pokazivali mladjima i gostima kako da gledaju kroz teleskop. Meteori su neke jednostavno naterali da legnu i da uživaju u njima.

Tako je odprilike i završila ova večer.

Sutradan smo na tenane po danu spakovali teleskope i opremu, neki su se još malo prošetali okolinom da bi oko 16h krenuli prema Skoplju. Usput smo svratili do Bargale koju gde je Vasko Cacanovski održao kratko predavanje o istorijatu ovog grada.

Tu je i bio zvanični kraj programa ovogodišnjeg astrovikenda u Makedoniji.

pogledajte

ALBUM SLIKA

(08.08.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Poziv za makedonski astrovikend

SAD - poslednje aktivnosti

Jedno nebo za sve - svi za jedno nebo

Foto pod oblacima

Odvraćenica 2008

Rudine 29.01.2008

Ursidi 2007...