Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva
 

Sadržaj AM

 
NSPoint
Izveštaj
Jedno nebo za sve - svi za jedno nebo

 

Vaši komentari

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

Pogledajte:

ALBUM slika

Posle pomračenja Sunca u Turskoj 2006.godine bili su napisani mnogi izveštaji prporaćeni fotografijama celog tog fantastičnog događaja. Tako smo i mi imali svoje izveštaje sa slikama.

Neko u Poljskoj, mislim da joj je ime Agata, je surfala netom u potrazi za nekim ko bi joj odgovarao za njihov projekat. I neznam kako ali smo joj upali u oko i ponuđeno nam je da sudelujemo u projektu, One sky 4 all, all for one sky, koji je osmišljen tako da bude sufinasiran od strane evropske fondacije Youth in action.

 Kliknite na ilustraciju  

Bilo kako bilo uz razmenu kazilion mailova našeg predsednika sa odgovornima iz Poljske mi smo uspeli da se ozbiljnije uključimo u ceo taj proekat. Plana za proekat je bio da se okupe 4 astronomska društva iz 4 različite zemlje (Poljska, Makedonija, Turska i Rusija) i da se sastanu za vreme pomračenja Meseca ( 21.03.2008), a drugi deo bude na pomračenju Sunca u Novosibirsku 1. avgusta ove godine. Nažalost Rusi nisu dobili poljske vize pa nisu mogli doći.

Zbog birokratskih problema nismo se sastali na pomračenju Meseca vec tri nedelje kasnije tj termin za celi projekat pomeren je za 09.03 do 16.03. Pošto nam je Budimpešta bila usput organizovali smo sebi jednodnevni izlet sa noćevanjem u Mađarskoj metropoli. Lep grad i jedan dan je malo da bi se videlo bilo šta ali smo ipak imali jednu turbo obilaznu turu i jedno celo posle podne i veče da se koliko toliko upoznamo sa Budimpeštom.

U Krakov smo stigli negde oko 20h i posle  formalnosti oko hosteela domaćini su nas odveli u neko gruzijski restoran gde su sirevi bili kao glavni a meso onako usput. Kasno u noć došla je i turska ekipa sa 15 članova.

Prvog radnog dana u ponedeljak bile su neke itegracijske igre gde je bio cilj da se što više upoznamo. Potom smo imali „lov na blago“ gde je bio cilj da na zadata nam pitanja lutamo gradom u potrazi za odgovorima a usput bi se upoznali sa gradom i njegovom istorijom. Krakov je veliki grad sa svojih 700 000 stanovnika i veoma bogatom istorijom. Kažu da je Krakov jedan od najlepših gradova u Poljskoj. Puno dvoraca, tvrđava, crkava i katedrala da ih nemožeš dobrojati.

U okviru projekta predviđena su i predavanja iz astrofotografije i astrofotoeditinga gde se trebalo upoznati sa osovama astrofotografije. Imali smo i jednodnevi poset logoru smtri Aušvic-Birkenau. Ja sam lično voleo da ne idem ali mi niko nije hteo praviti društvo, pa kud svi Turci tu i mali Mujo. O tome nebih ni reči osim ako ne morate nemojte ni ići.

Posle Aušvica smo trebali u nekoj školi predstaviti Tursku i Makedoniju ali je interes bio veoma mali (ceo jedan posetilac), pa smo zbog ovog kiksa morali sutradan loviti đake u sačekuši, tako da smo istu stvar odradili duplo.

Održane su i nacionalne večeri gde su sve tri zemlje učesnice u projektu predstavili svoju zemlju i kulturu. Turci su bili odlični, sa njihovoim bendom i sjajnom izvedbom narodne turske muzike. Bilo je uživanje posmatrati ih kako satima pevaju i znaju skoro sve pesme napamet bez onog uobičajenmog tra la la ili na na na. I mi smo se dobro predstavili i to do te mere da su oko 3h ujutro došli iz obezbeđenja sa pendrecima uz pretnju da će dejstvovati ukoliko pod hitno ne prestanemo sa zabavom. Uz dobru i obilnu hranu, još više vina i rakije, a i piva nije hvalilo, pa kad se udrži sa dobrom muzikom nije se moglo stići na drugo mesto osim do pendreka.

I tako u slično stilu smo izgurali 7 dana u Poljskoj sa vrlo malo astronomije. Osim posete opervatorije u blizini Krakova i jedočasovne turističke ture po opservatoriji sve drugo se svodilo na kulturnu razmenu i upoznavanje što je na kraju krajeva bio i cilj ovog projekta. Drugi deo projekta nadam se daćemo završiti ovog leta u Novosibirssku na pomračenjeu Sunca.

Da vas nebih previše ugnjavio sa našim doživljajima u Poljskoj završio bih ovde.

Pozdrav iz Skoplja

Pogledajte:

ALBUM slika

(29.03.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Poziv za Makedonski astro vikend

Berovsko jezero 17.07 2007

Astrokamp Berovsko jezero 10 -13.08. 2007.

17P HOLMES kometa

Kokino, megalitska opservatorija

Valcer Meseca i Saturna

GRRRRRRRRRR!

Prilep 2007

Rudine 12.09.2007

Ova noć nije bio moj dan

Rudine 14.07.2007

Mali trening i startrail foto

Keš za planete i Mesec

Jedna lepa hllladna noć

Ursidi 2007...