Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM

 
NSPoint
Izveštaj

Ursidi 2007
Golo(oka) astronomija
Kvandrantidi 2008

 

Vaši komentari

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 

Ursidi 2007

Jedan izveštaj a tri naslova. Ovo malo liči na Daglosovog Autostopera sa trilogijom u pet knjiga ali šta god ispalo od svega ovoga, nadam se da će biti bar malo interesantno za čitanje.

Zima baš i nije neko omiljeno vreme za nas astroamatere ali kad smo se već uhvatili u ovo astrokolo valja ga ponekad igrati i zimi pa taman smrzli. Tako smo i mi rešili da ispoštujemo neke događaje po nebu pa da odemo malo na teren bar na malo tj. koliko izdržimo. Prvo smo Filip, Martin i ja otišli na Urside za koje se navodno najavljilo da će ih biti jako puno pa smo na Rudine otišli i pored toga što je Mesec bio skoro pun. Ali zato je magla prekrila Skoplje tako da bar LP bio 0%.  Peh sa gumom koji sam imo mesec dana pre toga desio mi se opet ali sada na drugoj strani, samo što smo ovog puta prošli bez veće štete tj guma nije eksplodirala. Mesec je toliko osvetljavao da gledanje deep sky objekata nije uposhte dolazilo u obzir. Zato smo više gledali Mars i Saturn koji polako ali sigurno gubi prstene, gledano barem iz naše, zemaljske, perspektive. Puno vremena smo potrošili na kolimaciju jer ja definitivno imam problem sa mojom Orion osmicom. Isprobavali smo i moj novi Orionov EZ finder koji je fantastichan. Od metala je i barem je za tri kolja bolji od prve plastichne verzije. Jedina mu je mana shto se alajning radi imbusom tako da se malo više vremena potroši na to. Isprobavali smo i novi motor za fokuser i ja sam prezadovoljan. Pogotovu je dobar za planete. Nema trešenja teleskopa da bi se rukom fokusiralo.

Martin je uglavnom optimistichki pokušavao da uslika neki ursid i od 200-injak fotki mislim da smo uhvatili jedan. Malo iznerviran problemom sa gumom otišli smo malo ranije i ako nije bilo previše hladno, samo -4C.  I to bi eto bio kraj ove priče.

Golo(oka) astronomija

U subotu 30.12 2007 Frosina, Bobi, Filip i ja smo otišli sa namerom da uhvatimo komete Tatl i Holms u jednom kadru i sve je bilo lepo isplanirano. Čak sam zvao i meteorološki zavod gde su me uverili da ja magla nisko i daćemo na 1000m nm imati vedro vreme. Ali nelezi vraže. Kako smo se penjali sve više i više, magle nigde. Nikako da uđemo u nju a kamoli da izađemo. I kada smo došli na Rudine videli smo da neće biti ništa od planiranog fotkanja kometa. Magla je bila tik iznad nas. Prosto nas je zapljuskivala na momente i znalo se rasčistiti na delove tako da se videlo kristalno čisto nebo. Ali ti procepi nisu bili dovoljni da nas nateraju da postavimo teleskop. Zato smo rešili da se malo glupiramo, ja i Filip, i da komnačno uradimo ono što smo već odavno planirali. A to je da se slikamo polugoli u zimskom ambijentu. Doduše planirali smo da se slikamo sa teleskopima ali zbog one magle iznad nas baš mi se nije dalo da ga postavljam samo zbog nas. Tako smo umesto dve komete u kadru slikali dve b.dale u jednom kadru. A jel bilo hladno. Pa kako smo se nadali dobro smo se udali . Bilo je ali ne toliko da bi se crklo za par minuta. Ono osećao sam hladnu košulju na meni još možda ceo sat ali preživelo se nekako. Inače pejsaž je bio neverovatan. Prava zimska idila, a smiraj je bio takav da si ono baš mogao da čiješ tišinu. Posle tog ludog fotkanja smo sišli do sela Nova Breznica gde se kao najavljivalo razvedravanje pa smo bar dvogledom overili obe komete. Ono Kometa Holms se videla dobro i golim okom ali smo se za kometu Tatl dobro namučili jer je bila u zenitu pa smo dobro razradili vrat i kičmu da bi je videli. Pokušaji da ih slikamo sa stativa su ostali jalovi. Onako u nadi, pošto se uselu kao malo razvedravalo ponovo smo otišli gore do Rudina ali jadac, ništa. Pomalo razočarani smo se vratili kući.

Golo(oka) astronomija:

A L B U M   S L I  K A

Kvandrantidi 2008

I na kraju treci deo ove zimske priče. Kvadrantidi nikada nisu bili posmatrani od strane našeg društva, pa smo rešili da to ispravimo ove godine ako se razvedri. I razvedrilo se i to ono baš se razvedrilo tako da je svemir upio svu toplotu sa zemlje, tako da je napolju kamen pucao od hladnoće. Ali rešili smo idemo pa taman pocrkali. Ovog puta petočlana ekipa Ana DM, Frose, Filip, Martini i moja malenkost u docne sate smo krenuli i stigli na lokaciji Mala Matka koja je niža od Rudina. Poneo sam i termometar od kuće koliko da vidmo da li je toliko hladno kao što se priča. I bogami bilo je i to više nego li što se priča. Termometar je pokazivao samo -10C ali pravi osećaj je bi -17C. Nekako smo nabrzinu postavili teleskop i useverili. Kometa Tatl je bila dosta nisko, nekih 5 stepeni pa smo na brzinu bez vođenja slikali i Tatl i Holms. Na onom studu bilo je nemoguće voditi. Par fotki od svake komete i brzo smo sklopili teleskop dok još imamo snage. Posle toga ja sam otišao u kola i samo na momente izlazio vani. Martin (čovek sa druge planete, najverovatnije sa Tritona) je postavio stolicu i počeo sa brojanjem kvadrantida. Frose je sa fiš objektivom slikala meteore i za svu sreću uleteo jedan u Lavu i to baš dobar mateorčić.

Ja sam na kraju izašao samo na par minuta i kada sam se vratio u kola dobio nekontrolisan napad tesenja koji sam jedva zaustavio sa dodatnim šalovima od Ane DM i Frosine i kad smo malo uklučili grejanje u kolima. Posle manje od sat vremena brojanja i Martin se predao jer kao što kaže i nije bio neki pravi roj za koji je vredelo sedeti. Na brzu brzinu smo se spakovali i otišli kućama.

Tu bi bio kraj ovih zimskih avantura. Posle ovog smrzavanja mislim da mi neće skoro pasti napamet da odem na teren, osim ako ne izađe nešto interesantno, a valjda neće majku mu.

Kvandrantidi 2008:

A L B U M   S L I  K A

I nezamerite na slikama. Kad je teren upitanju i dobro društvo znamo mi štošta lucidno uraditi.

Pozdrav svima i želim vam sve najlepše u novoj 2008. godini.

(06.01.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Poziv za Makedonski astro vikend

Berovsko jezero 17.07 2007

Astrokamp Berovsko jezero 10 -13.08. 2007.

17P HOLMES kometa

Kokino, megalitska opservatorija

Valcer Meseca i Saturna

GRRRRRRRRRR!

Prilep 2007

Rudine 12.09.2007

Ova noć nije bio moj dan

Rudine 14.07.2007

Mali trening i startrail foto

Keš za planete i Mesec

Jedna lepa hllladna noć