Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM

 
NSPoint
Izveštaj

Rudine 29.01.2008

 

Vaši komentari

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 

Posle noći kvadrantida kada sam premrzo do kosti mislio sam da do Mesijerovog maratona neću izaći na teren. Ali nelezi vraže. Prošlog vikenda je ovde je bio tako jak vetar  da se vazduh tako pročistio, da je Zemlja bila ploča videla bi se Ajfelova kula, a možda i kip slobode u velikoj jabuci .

 Kliknite na ilustraciju  
IMG_8531_1.jpg (48924 bytes)
IMG_8535_1.jpg (57167 bytes)

Nas petoro, Frose, Filip, Dare, Cvetko i ja smo na Rudinama bili nešto po 21h. Nebo je bilo fantastično pa smo odma otvorili teleskope (Orione od 6 i 8 inča). Prva meta je bila Orionova maglina M42. U novom Hiperionu od 21mm se razposteljila po celom vidnom polju. Ali kada smo stavili UHC filter to je bila sasvim druga priča. Razni detalji sa raznim nivoima osvetljenosti su ulepšavali ionako lepu sliku. Sa OIII filterom nismo dobili ništa bolje jer puno svetlosti se oduzima. Potom smo pokušali da vidimo Konjsku glavu ali nismo je uspeli  ni nazreti. Međutim Flejm  nebula pored Mintake se video čak i bez filtera. Dok nam je UHC filter bio u okularu gledali smo i NGC 281 u Kasiopei i po prvi put sam video Rozetu u Jednorogu koja bez UHC filtera nema šanse da se vidi.

Potom smo prešli na posmatranje Marsa i Saturna. Mars je još ovek dobar za gledanje i pri 200 puta povećanju se vide oblici na površini ali mi se nije dalo da koristim filtere za planete. I ovako je bio lep samo malo drečav. Saturn polako ali sigurno gubi prstenove, pa ukoliko ga niste skoro videli požurite jer dogodine teško da ćete moći da ih vidite. Tri satelita oko Saturna  su samo ulepšavali ionako lapu sliku.

Zatim smo se vratili starim poznanicima, našim M objektima. M65 i M66 u Lavu, pa nesećam se kada sam ih zadnji put video. Potom M81 i M82, vrlo lepo. Ali kad god pogledam dabl klaster u Perseju oblije me neka toplota što i nije tako loše kad ste u minusu kod g-dina Celzijusa .

Frosina se po prvi put oprobala u starhopingu i izgleda da imamo još jednog u timu snova.

Nosili smo i fotoaparat ali mi se nije slikalo pa smo ih pustili na startrail i nije ispalo loše.

Posle više od tri sata polako se mraz uvlačio pod kosti, pa smo polako skupili opremu i  otišli kućama.

(01.02.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Poziv za Makedonski astro vikend

Berovsko jezero 17.07 2007

Astrokamp Berovsko jezero 10 -13.08. 2007.

17P HOLMES kometa

Kokino, megalitska opservatorija

Valcer Meseca i Saturna

GRRRRRRRRRR!

Prilep 2007

Rudine 12.09.2007

Ova noć nije bio moj dan

Rudine 14.07.2007

Mali trening i startrail foto

Keš za planete i Mesec

Jedna lepa hllladna noć

Ursidi 2007...