Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Razno
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
pisma
 

O astrologiji 2
Komentar na stavove G. Pavkovića:

Dva su pitanja pokrenuta na osnovu pisma g. Pavkovića: Vreme rodjenja i broj horoskopskih znakova. 

Ni na jedno pitanje nije dat argumentovan odgovor. Da ponovim: Astrolozi nisu definisali šta je to vreme rođenja. Pošto nije definisano vreme rođenja svaka natalna karta je lišena svakog ozbiljnog (astrološkog!) osnova.

Horoskopskih znakova ima dvanaest, tvrde astrolozi. Sasvim je svejedno, neka ih bude i dvanaest, bez obzira što zodijačkih znakova ima trinaest! (Zmijonoša?!?)

Svaki horoskop na svetu, a ima ih na stotine, tumači svaki na svoj način, različito, “svoje” zodijačke znakove. Zbog toga horoskopskih znakova na svetu ima N x 12 za svakog čoveka - prema tumačenju samih astrologa! 

Ili, da posmatramo problem s druge strane: Za divljenje je verovanje ljudi u astrologiju kada je očigledno da će svaki astrolog na svetu za svaki znak dati različit horoskop!!! Bez obzira što svako može vrlo lako da se uveri u ovo, većina čovečanstva i dalje veruje astrolozima! 

Ili, zašto na svetu ne postoji samo jedan horoskop i zašto hiljade astrologa, tumačeći jednu te istu natalnu kartu i jedan te isti položaj planeta, ne daju potpuno isti horoskop za svakog čoveka? Odgovor na ovo pitanje je samo jedan: šarlatanstvo!

Zoran Veljović
13.jan.2007.
 


Posle teksta gospodina Pavkovića nisam mogao a da ne odgovorim. Neću govoriti ovom prilikom o astrologiji, već o nepoznavanju osnovnih zakona fizike koje prosto vrvi u tekstu. Kada se računa uticaj neke Planete na čoveka na Zemlji, mora se uzeti i uticaj privlačne sile Sunca i Meseca kao najdominantnije, a svakako i ostalih planeta, pa sve to vektorski sabrati. Tada se dobija rezultanta tih sila, a to bi g. Pavković morao da zna.

Što se tiče 3. Keplerovog zakona, on ne govori ni o kakvoj ravnoteži među planetama, već je on posledica Njutnovog zakona gravitacije, i samo se radi o zavisnosti srednje daljine planete od Sunca i njenog vremena obilaska putanje. Masa Plutona je suviše mala, gotovo zanemarljiva, da bi njegov nestanak izazvao bilo kakav uticaj na kretanje drugih Planeta. Možete ako hoćete dodati još 10 Plutona i to u različitim delovima Sunčevog sistema, i ništa se neće dogoditi sa kretanjima ostalih velikih planeta. Uostalom, u takozvanom Kajperovom pojasu postoji mnogo patuljastih planeta kojima pripada i Pluton, i svakoga dana se otkrivaju nove, naravno različite veličine. A drugo, Pluton uopšte nije nestao, već je izbačen sa liste velikih planeta i ubačen u novi klasu planeta patuljaka.

Što se tiče rotacije planeta, ona je prilično dobro objašnjena pre par decenija u radu Savić-Kašanin, tj. o ponašanju materijala pod velikim pritiscima. Kod velikh planeta događa se raslojavanje unutrašnjosti na slojeve različite gustine, pa se na nihovom prelazu događa ekscitacija atoma i stvaranje obrtnog momenta tog sloja, i tako redom u svim slojevima. Kod malih tela (meteora i malih asteroida) nema raslojenosti, pa oni imaju rotaciju oko nekoliko osa, dobijenu sudarima sa ostalim telima Sunčevog sistema.

Ratko Miljkovac
 


Samo jedan mali komentar na 3. Keplerov zakon. On se na zalost citaoca koji se poziva na njega ne odnosi na sve planete odjendnom, vec na svaku planetu ponaosob. On istina vazi za sve planete, ali to ne mjenja nista na stvari ako jedne planete "nema". Inace, te zakone je Kepler formulisao davno prije nego sto je Pluton pronadjen, i bez Plutona je funkcionisao... sto ce reci... "back to the drawing board"... ovim ne kazem da su astrolozi u krivu ili pravu, vec da se pogresno koristi 3. keplerov zakon

Pozdrav iz Banjaluke
Velimir Ikalovic
 

(14.01.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh