Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 
 

astronomija i naučna fantastika

star party

letenka 2008

 
Jurij Starè
starej@t-2.net
http://astro.krneki.ws/
 

Izveštaj     

Prije par mjeseci me je astronomski kolega Ljubinko Jovanović iz Kranjske Gore obavjestio da moramo posjetiti astronomski tabor na Letenki. Tu se okupljaju amateri iz sve ex Jugoslavije i da predviđa da će biti mnogo učesnika koje zanima astronomija. Oduševljen sam jedva čekao taj dan kada ćemo krenuti na put duži od 500 km iz Slovenije do Srbije. 10. jula smo rano ujutru krenuli svako iz svog kraja,susret je bio dogovoren na graničnom prelazu Bregana odakle smo nastavili put kroz Hrvatsku do Letenke. Na sreću je veliki dio puta išao po autocesti tako da 4 satna vožnja prošla brzo i udobno.

Na cilj smo stigli nešto posle 2 sata po podne. Vreme je bilo prekrasno skoro bez ijednog oblaka. Posle samog dolaska smo se dali u traganje za dobrom lokacijom za postavljanje naše astronomske opreme. Svuda oko travnika je bila šuma zato sam izabirao srednj dio travnika. Kada se je smračilo i ono malo oblaka koji su bili na nebu su nestali tako da smo dobili idealne vremenske prilike za posmatranje.

Prvu noć sam si uzeo zadaću da snimim refleksnu maglinu NGC 6914 u Labudu. To je slabašna refleksna maglina koju okružuju emisione magline u Labudu, približno 2 stupnja sjeverno od gama Labuda. Nacrt je bio 30 snimaka sa Canon 350D po 5 min. kod iso 800 kroz Skywatcherjev 254 mm reflektor sa žižnom daljinom 1380 mm (Televue Paraccor) Produžava osnovnu žižnu daljinu 1200 za15% za automatsko vođenje koristio sam teleskop Astronomy Techologies 66 mm refraktor sa QHY5 ccd kamerom uz pomoć programskog paketa Guidemaster. Svu opremu je nosila montaža G-42 Observatory+proizvođač Gemini. Snimanje objekta prošlo bez ikakvih problema sve do samog jutra.

Kliknite na fotografiju

Sledeća noć je bila skoro ista; razlika je bila jedino vjetru koji puhao srednjom jačinom, Mjesec je osvjetljavao sa 66%, tako sam se morao odlučiti da snimim naj svjetliji dio Sjeverne Amerike (NGC 7000) takozvani Zid. Ovog puta sam upotrijebio Baderjev H-apha filter koji je namjenjen za snimanje emisijskih maglina jer propušta samo 7nm dela spektra oko 656nm ghdje te sijevaju. Radi same prirode svijetlosti se duboka crvena svijetlost se mnogo manje preliva u atmosveri kao svijetlost sa kraćim valovnim dužinama, zato filter izvanredno dobro funkcionira čak i kod jake Mjesečeve svijetlosti. Nacrt je bio snimiti oko 30 snimaka po 10 min.kod iso 800. Vjetar je malo smetao međutim ne toliko da bi se poznalo na samoj fotografiji jer 254 mm reflektor djeluje kao jedro ali ga je montaža dobro držala.

Kliknite na fotografiju

Zadnja noć za posmatranje je bila slična prošloj uslovi su bili jednaki.Tada sam se odlučio snimiti M 17 u h-alpha svjetlosti, isto kao prošlu noć Sjevernu Ameriku. M17 je mnogo niže od Sjeverne Amerike zato snimanje cijelu noć ne dolazi u obzir jer objekat zalazi za visoke lipe Fruške gore. Urađeno je bilo 20 snimaka po 10 min. kod iso 800.

Kliknite na fotografiju
 
 
 
LETENKA 2008
POZIV * VESTI * PROGRAM * OBJEKTI * FAQ
SAVETI  * PRAVILNIK* KNJIGE * INSTRUMENTI * MAPA
IZVEŠTAJI ALBUMI RADOVI PRIČE
B. Štrmar
N. Božić
S. Stojanov
G. Vilov
AD "Aristarh"
R. Mitrović
M. Tumpić
J. Stare
AKL08
Vid Nikolić
!dUcA
Nikola Božić
Luka Blažeković
AD "Aristarh"
Radan Mitrović
Marino Tumpić
Nedeljko Marković
J. Stare
Lj. Jovanović
N. Filipović
N. Stanić, predavanje
Koča
Đoka
ZANIMLJIVOSTI
Ivica Skokić zanimljivi snimci

 

Organizatori astronomskog kampa:

 
Pokrovitelj:

Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj
Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine

 

Pitajte, najavite dolazak...

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

(21.07.2008.)

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se
 
 

LETENKA


SVI KAMPOVI - oprethodnim kampovima na Letenki

Letenka - šta je to Letenka

Kako se stiže do Letenke?

Šta treba znati o kampu na  Letenki