Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 

astronomija i naučna fantastika

star party

letenka 2008

 
Slavko Stojanov
slavko@astronomija.co.rs

Zvezdana noć, društvo i allsky

 Kliknite na ilustraciju  

Subotnje popodne 12.jula 2008. Upravo biram pogodno mesto za allsky kameru na ivici livade. Prilazi Joza i započinjemo razgovor o samogradnji ovog praktičnog optičkog instrumenta. Prvi snimak i pomalo groteskni izgled dvojice amatera astronoma. Preostaje da se sačekaju prve zvezde...

Mesec i Jupiter dominiraju nebom. Fokusiram na Jupiteru i prva kontrola snimka. Tek posle nekoliko minuta sam zadovoljan rezultatom, to jeste preduslov za oštrinu snimka na celoj površini sferoida. Mesec zalazi za šumom, sparna letnja noć i odsjaj prigušenih svetala na montažama obližnjih teleskopa. Izmedju njih promiče treperavo crveno svetlo. To je Danica koja se prihvatila da bude sudija na takmičenju. Prilično hrabro od nje.

Dolazi Gregor i pridružuje mi se sa širokougaonim 8mm Pelengom na Kanonu. Nastavljamo započetu priču o promenljivim zvezdama i ekstrasolarnim planetama. Moram priznati da me je sasvim ubedio o mogućnostima koje pružaju amaterski teleskopi na tom polju. Dolazak Marsele i Marina me je na vreme spasio od usuda da ne počnem sa planiranjem jednog 350mm SC-a pogodnim za ekssol planete. Razgovor sa Marinom o mogućem CubeSat-u sa naših prostora me vraća me u neposrednu blizinu naše Zemlje. U razmišljanju o mogućim aspektima ovog nadasve zanimljivog projekta zaboravljam na allsky. Tek, pojava jednog slabašnog meteora me potseća da nešto treba i da uradim ove noći.

Nedaleko od mene je Enes koji razgovara sa nekim o TAL ekvatorijalu. Prepoznajem glas Paje Doroslovačkog koji sa ubedljivom rutinom podešava zazor na zupčanicima Enesove montaže. Bez obzira što su mi svojim svetlom upropastili par snimaka (he), prilazim društvu i prepoznajem nekoga ko je rekao da ovog puta ne dolazi na Letenku. Milan Gucić, uskoro vlasnik jednog auhh Pentaksa 75 . Na kraju, jedva sam ih ubedio da sa pojavom Kapele na istočnom horizontu krenu nazad za Beograd. Jutarnja gužva na Gazeli ume da bude prilično nezgodna.

Odspavao sam citav jedan čas i iskoristio svetlo rane zore da pronadjem moju LED svetiljku izgubljenu negde oko ponoći. Ostatak kafe i poluizgužvana cigareta su mi pomogli da na vreme pozdravim sunce i prve ranoranioce koji su se nevoljko izvlačili iz šatora. Isključujem grejanje allsky kamere i usput se divim Nikonu koji je neprekidno uključen, besprekorno odradio svoj posao tokom noći.

LETENKA 2008
POZIV * VESTI * PROGRAM * OBJEKTI * FAQ
SAVETI  * PRAVILNIK* KNJIGE * INSTRUMENTI * MAPA
IZVEŠTAJI ALBUMI RADOVI PRIČE
B. Štrmar
N. Božić
S. Stojanov
G. Vilov
AD "Aristarh"
R. Mitrović
M. Tumpić
J. Stare
AKL08
Vid Nikolić
!dUcA
Nikola Božić
Luka Blažeković
AD "Aristarh"
Radan Mitrović
Marino Tumpić
Nedeljko Marković
J. Stare
Lj. Jovanović
N. Filipović
N. Stanić, predavanje
Koča
Đoka
ZANIMLJIVOSTI
Ivica Skokić zanimljivi snimci

 

Organizatori astronomskog kampa:

AD "Lira" Astronomski magazin
 
Pokrovitelj:

Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj
Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine

 

Pitajte, najavite dolazak...

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

(11.06.2008.)

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se
 
 

LETENKA


SVI KAMPOVI - oprethodnim kampovima na Letenki

Letenka - šta je to Letenka

Kako se stiže do Letenke?

Šta treba znati o kampu na  Letenki