Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Relaksacija
 

Sadržaj AM

 
relaksacija
Kako deaktivirati atomsku bombu?

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

6.5.2007.

Kada sam bio u Americi, u mnogim novinama i časopisima (recimo, Wired) često sam nailazio na meni jako zabavne i šaljive, ali često i veoma praktične tekstove, koje sam uvek sa zanimanjem čitao. Preneću jedan, koji ima lepu spregu praktičnog i naučnog znanja.

Kao prvo i najvažnije, šansa da se nađeš u situaciji da se ispred tebe nalazi atomska naprava u kojoj otkucava satni mehanizam je stvarno nikakva. Ali ipak, recimo da si postao neki Džems Bond i da MORAŠ da upotrebiš sve svoje znaje i veštinu da bi deaktivirao atomsku bombu, evo ti nekoliko korisnih saveta:

Preseci žice koje vode od baterije ili okidača/tajmera do detonatora. Baterija će uvek ličiti na bateriju, a tajmer je onaj uređaj koji odbrojava unazad. Ali budi oprezan: To je uvek najpipaviji deo bombe – i mesto gde se najčešće kriju zamke (ona igra sa crvenom/plavom žicom polazi baš odavde).
Skloni neutronski okidač. To će ti uvek ličiti na neki mali disk ili loptu. Ne pokušavaj da pojedeš to, jer se radi o plutonijumu ili nekom sličnom visokoradioaktivnom materijalu, čiji je posao da izazove lančanu reakciju. Nakon ovog koraka bomba i dalje može da eksplodira, ali se neće desiti Hirošima.

Ukloni konvencionalni eksploziv. To je prvi deo koji izaziva buuuum. U oružju koji prave države, to će biti neki od tipova IHE (Insensitive High Explosive), i on je prilično bezbedan za rukovanje. Ali u nekim uređajima kućne radinosti, to bi moglo biti mnogo nestabilnije. Samo ti treba sigurna ruka ...

Razdvoj mase U-235. To će biti dve male ali veoma teške kriške metala – uranovog izotopa. Ako se one suviše približe jedna drugoj, nastala kritična masa će izazvati poplavu zračenja i ti ćeš umreti. Držeći ih odvojene, svaka od njih će emitovati samo relativno bezazlene alfa–čestice – sa kriškama ćeš moći da rukuješ čak i bez rukavica ako si ih zaboravio. Svako parče urana stavi u zasebne metalne sanduke i čekaj nekog od zvaničnih organa.

Ako nijedan od ovih recepata ne radi, pozovi nas i objasni gde si zapeo.

 

(06.05.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Zvezde su i ispod nas!

Najpametnija devojčica na svetu...

ZVEZDE NISU NA PRODAJU!

Kako da bacite novac

Prodaja magle

Smešna strana astrofizike