Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
misije
Jupiter na "Horizonsovom" horizontu
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

17. 02. 07.

Ako pogledamo stranicu "Gde je sada New Horizons?", koja prikazuje trenutni status trajektorije letilice, videćemo da je ona trenutno na samom pragu Jupitera. To je bukvalno tačno – Jupiter je trenutno veličine trećine lučnog stepena – samo malo manji od veličine punog Meseca gledanog sa Zemlje – i raste iz dana u dan. Već sledeće nedelje, Jupiter će biti veličine dve trećine stepena. A u najbližoj tački, otprilike za dve nedelje od danas, Jupiter će biti 3,6° u prečniku – kao loptica za golf u ispruženoj ruci. To nam možda ne izgleda mnogo, ali to je nešto najveće što će kamere ove letilice ikada više videti na svom putu ka Plutonu, ne računajući samu Zemlju tokom prva 2 sata leta nakon lansiranja "New Horizons" je proleteo kraj Meseca na oko 184.000 km, i to se desilo 9 sati nakon lansiranja i tada je on bio velik samo 1,1°).

Inače, ovo je već treća relativno mirna nedelja pre planiranog najbližeg preleta planete 24. februara. Da bi lakše dočarali ovo zatišje pred buru, da kažemo da se trenutno obavljaju po tri posmatračke sesije dnevno, uglavnom u vidu merenja naelektrisanih čestica i solarnog vetra specijalizovanim instrumentima PEPSSI (Pluto Energetic Particle Spectrometer Science Investigation) i SWAP (Solar Wind Analyzer around Pluto). Međutim, od 24. februara pa do 4. marta biće svakodnevno obavljano od 10 do 20 takvih osmatranja, sa svih šest raspoloživih instrumenata. Tako će dakle još čitavu nedelju dana biti obavljana samo merenja energetskih čestica i solarnog vetra, a jedino će blagi "začin" u tome predstavljati jedna kalibracija ultraljučičastog spektrometra ALICE [1], kada će se iskoristiti satelit Europa.

To ne znači da tim naučnika nema mnogo posla – naprotiv. Svi rade punom parom pripremajući se za najbliži prolazak kraj Jupitera. Sve komande koje se šalju letilici prvo se proveravaju slimulatoru letilice NHOPS. Takođe se po ko zna koji put pretresaju planovi za rad od marta do juna, po kome treba da se istražuje Jupiterov magnetni "rep", rade se brojne korekcije putanje, pripreme za buduću hibernaciju letilice, kao i brojni testovi za instrumente i samu letilicu pre hibernacije pred dugi let, planirane za leto.

  Kliknite na sliku        
jupiter.jpg (42544 bytes) Ova fotografija je nastala od 2×2 mozaika slika načinjenih teleskopom sa letilice, LORRI (Long Range Reconnaissance Imager), a obradio ih je tim Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory. Teleskopska kamera je 10. februara snimala slike jednu za drugom tokom 3 minuta i 35 sekundi. U trenutku snimanja, "New Horizons" je bio udaljen oko 29 miliona kilometara. Sa te udaljenosti, Jupiterov prečnik je bio 1.015 LORRI–jevih piksela – ispunjavajući skoro u potpunosti vidno polje kamere (1.024×1.024 piksela). Pojedinosti na slici su dimenzija oko 290 km.

U tom trenutku, letilica je bila oko 820 mil. km daleko od Zemlje.

 
 

 

[1] Instrument može da razlikuje 1.024 različite talasne dužine (od 180 do 1.800 nanometara). Nastao je prepravkom sličnog uređaja korišćenog u Rosetta misiji, a ime od "A Lightweight Imaging spectrometer for Cometary Exploration".


 

(18.02.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

New Horizons - satelit za Pluton spreman za lansiranje

New Horizons - Lansirana prva misija ka devetoj planeti

"Novi Horizont" proradio! 

Pluton konačno uočen sa "New Horizonsa"

New Horizons ponovo u akciji