Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
novi horizonti
New Horizons na Jupiteru

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

7.5.2007.

New Horizons je jedna od najbržih letilica koje je čovek ikada lansirao. I pored toga, trebaće mu još 8 godina da stigne do Plutona, njegovog primarnog cilja. Ali, trebalo bi mu i mnogo više da u procesu koji se naziva gravitaciona praćka ili pomoć nije ukrao malo energije od Jupitera (on je prišao Jupiteru, apsorbovao malo njegovog orbitnog momenta, što je bilo dovoljno da letilicu jako ubrza, a sam Jupiter uspori za nepojamno mali iznos. Vidite o tome ovde: Novi Horizonti - Susret sa Jupiterom)

Ali ekipa koja upravlja NH programom ipak nema vremena da bi dozvolila da joj šanse promiču – inače one odoše u nepovrat. Zato su upravili svoje veoma sofisticirane kamere ka monstrumskoj planeti i napravili set neverovatnih fotografija (napravljeno je ukupno oko 4 gigabajta slika, od čega ih je do sada oko 70% poslato na Zemlju.)

Prispele slike će biti iskorišćene u različite svrhe. Naravno da još uvek ima mnogo stvari o Jupiteru koje ne razumemo, tako da novi podaci uvek dobro dođu. Stvari se vremenom menjaju, tako da su nove slike uvek dobro došle. Takođe, manevri vezani za fotografisanje su pomogli da se poslednji put provere i izoštre kamere (a i drugi instrumenti) na New Horizonsu.

Neke slike će sigurno postati antologijske. Pogledajte ovu: 

Ona predstavlja mesec Evropu koji izlazi iznad Jupiterovog horizonta. Sigurno da planeri misije nisu napravili ovu fotku zbog njenog velikog naučnog značaja, već zbog njene vanredne lepote. Ni Stanley Kubrik ne bi mogao bolje!

Kao što rekosmo, stvari se menjaju. Io je vulkanski mesec koji, kako se njegova unutrašnjost napreže usled snažnih plima koje izazivaju drugi meseci, neprestano riga lavu i vodenu paru. Kada je NH prolazio, vulkan Tvashtar je izbacivao mlazove sumpora u nebo:

I na kraju, kako ne pomenuti tzv. oval BA, ili kako ga NASA naziva "Red Spot Junior"? Ovo je njegova slika najveće rezolucije do sada:

Da bi se stekao osećaj razmere, da kažem da bi Zemlja mogla da se smesti u okvir ove fotografije. Na Jupiteru je sve VELIKO:

Ima još na tone novih slika na sajtu New Horizonsa, i sve su neverovatne i treba ih pogledati. Čoveče, još samo 8 godina. Ne mogu da čekam!

(07.05.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Bonaca na Jupiteru!

Jupiter na "Horizonsovom" horizontu

Pluton konačno uočen sa "New Horizonsa"

New Horizons ponovo u akciji

Jupiter  - detaljan prikaz