Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
LANSIRANA NAJJAČA EUROPSKA RAKETA
 
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu
 
Kliknite na sliku
ariane_5eca.jpg (117678 bytes)
ariane_5_eca.jpg (94249 bytes)

18.10.2005.

Jučer rano ujutro u 00:46 sati po našem vremenu sa Europskog raketodroma Kourou (Francuska Gvajana) uspješno je lansirana najsnažnija Europska raketa nosač – "Ariane 5 ECA".

Raketa je u geostacionarnu putanju oko Zemlje, na visinu od 36.000km ponijela dva satelita; Američki "SPACEWAY 2" za prijenos televizijskih programa i Indonezijski "TELCOM 2" za telekomunikacijske i vojne potrebe.

Ukupna masa ovih dvaju satelita iznosila je preko osam tona, a startna masa rakete pri polijetanju nešto preko 780 tona! Maksimalna masa koju "Ariane 5 ECA" može ponijeti u geostacionarnu orbitu iznosi punih 10 tona korisnog tereta, a posebno je važna mogućnost istovremenog nošenja dva satelita što znatno smanjuje troškove lansiranja.

Bilo je ovo dvadeseto uspješno lansiranje derivata rakete "Ariane 5". Ranije ove godine inačica "Ariane 5 ECA" imala je i uspješno probno lansiranje kada je u svemir ponijela dva "glupa satelita" – djelomično operativne uređaje namijenjene ispitivanju mogućnosti rakete i uvjeta koji vladaju u teretnom prostoru prilikom lansiranja i leta rakete, te odvajanja satelita pri dolasku o orbitu i njihovom neovisnom postavljanju na različite orbite.
Nepunih sat vremena po lansiranju, u 01:20, kontrola misije objavila je kako su oba satelita uspješno odvojena od rakete i postavljena u planirane orbite.

Razvoj raketa iz porodice "Ariane 5" započeo je još osamdesetih godina i prvotno je bilo planirano da služe za lansiranje Eurospskog raketoplana "Hermes" (umanjena inačica Američkog "space shuttlea"). Početkom devedesetih odustalo se od projekta "Hermes", ali je razvoj rakete nastavljen.

Danas, ESA (Europska svemirska agencija) drži gotovo 50% tržišta komercijalnih lansiranja satelita u geostacionarnu putanju, a u suradnji sa RSA (Ruska svemirska agencija) Europsko-Ruski konzorcij najjači je svjetski "svemirski" pogon.

(17.10.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

 

EVROPSKI RAKETNI UZLET

Poseta centru ESA

"VEGA" – NOVA EVROPSKA RAKETA

ESA se proširuje

Aurora – misija za Mars

PRAMATERIJA VODA OTKRIVENA NA MARSU

DVOSTRUKI USPJEH ARIANE-5