Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji injenim rezultatima
 

 

Sadržaj AM

 

 

istraživanja
CASSINI PROLETEO PORED ENCELADUSA
 

Vaši komentari

Već smo se navikli na obilje zanimljivih podataka i snimaka koje nam šalje letelica Cassini pa je njen nedavni podvig prošao pomalo nezapažen. Evo o čemu se radi.

 Kliknite na ilustraciju  
PIA11114[1].jpg (132402 bytes)
Kasini je načinio sedam snimaka u visokoj rezoluciji. Za ovaj mozaik je upotrebljeno pet od tih snimaka (nazivi reljefnih formacija na Enceladusu nose po likovima i mestima iz "Hiljadu i jedne noći")

11. avgusta Kasini je projurio na bliskom odstojanju od Saturnovog malog satelita Enceladusa i tom prilikom je, sa rastojanja od 1.288 do 3.600 kilometara, snimio neke detalje njegove površine. Bio je to zaista poduhvat za pamćenje jer je letelica u trenutku snimanja jurila brzinom od 64.000 kilometara na sat. U toj vrtoglavoj jurnjavi trebalo je brzo i precizno usmeriti kameru na unapred proračunatu poziciju i načiniti dobre, oštre snimke. I sve to je Kasni besprekorno uradio. Načinio je sedam snimaka u visokoj rezoluciji od 14,5 metara po pikselu i poslao ih na Zemlju.

Ceo poduhvat ima velik, ne samo tahničko-tehnološki, nego i naučni značaj (uostalom, zato se snimanja i vrše), jer je Enceladus od ranije interesantnan planetolozima zbog svoje strukture i aktivnosti. Naime još su na ranijim snimcima ovog satelita uočene erupcije tečne vode, a otkriće vode na nekom telu van naše planete je uvek alarm za naučnike, posebno za astrobiologe jer je voda, po našem shvatanju života, preduslov za njegovo postojanje. Zato je jedan od najvažnijih zadataka ovog prolaza pored Enceladuse bio tačno i precizno utvrđivanje lokacije ranije uočenih izvora mlazeva koji izbacuju ledene čestice i vadenu paru u svemir.

Prispeli snimci su opravdali nadanja naučnkia. Na njima su njihovu pažnju privukle 300 metara duboke brazde sa unutrašnjim zidovima u obliku slova V (slika). Na spoljnim delovima tih geoloških formacija vide se naslage sitnog, ali i čitavi blokovi leda prečnika desetine metara. Pravi ledeni geziri smešteni su u ove pukotine i iz njih velikom snagom izbijaju mlazevi leda i vodene pare u prostor nad Enceladusom.

Isrtaživanja se nastavljaju.

Više o ovom: http://saturn.jpl.nasa.gov/news/press-release-details.cfm?newsID=864

Saša Zorkić

(18.08.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Prve fotografije erupcija na Enceladusu

Mali mesec u društvu velikih svetova

Voda na Enceladusu

Otkrivena atmosfera oko Enceladusa

Enceladus

PRVI CILJANI PROLAZAK PORED ENCELADUSA

NOVI POGLED NA LEDENI SATELIT - Enceladus 3D

PRVI CILJANI PROLAZAK PORED ENCELADUSA - Fotografije

NEOBIČNE STRUKTURE NA ENCELADU

ENCELADUS - Potraga za vulkanima