Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 

PANDORA
Gospodarica prstena

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

U toku četrnaeste orbite oko Saturna, dva dana pre prolaska pokraj Titana, svemirski brod Kasini našao se na udaljenosti od samo 52 000 kilometara od površine Pandore, malog unutrašnjeg meseca. Snimljene su do sada najdetaljnije fotografije ovog čudnog sveta, a za bolje slike Pandore najverovatnije moraćemo da pričekamo još nekoliko decenija.

Demos? Fobos? Džinovski krompir iz Gospođinaca? NEEE! To je tajanstvena Pandora, mali, ali verni Saturnov pratilac! Fotografija je u originalnoj rezoluciji.

Ovo je najjasnija fotografija do danas a načinjena je uskougaonom kamerom na Kasiniju 5. septembra 2005. godine sa udaljenosti od 52 000 kilometra. Rezolucija slike je oko 300 metara po pikselu. Pandora, kao što se i jasno vidi, nije sfernog oblika. Dimenzije su joj 114x82x62 kilometra.

U poređenju sa drugim telima sličnih dimenzija u Saturnovom sistemu Pandoraina površina je srednje išarana kraterima. Na ovoj slici ih ima oko četrdesetak. Većina njih je plitka a postoji svega nekoliko kratera manjih od jedan kilometar. Manjak kratera ne mora da znači da je površina geološki mlada. Vrlo je moguće da materijal iz F prstena koji milionima godina pada na ovaj satelit popunjava kratere i fino oblikuje lice Pandore.

Prethodno dobri pogledi Kasinija na Pandoru. Slika krajnje levo je načinjena sa udaljenosti od 346000 km maja 2005. godine. Fotografije su u originalnoj rezoluciji.

Nejasni su ciljevi i zadaci Kasinija nakon isteka primarne misije 2008. godine, ali ukoliko buduće putanje ne navedu orbiter bliže Pandori vrlo je moguće da detaljnije fotografije površine ovog satelita nećemo imati u narednih nekoliko desetina godina pa možda i pola veka. Buduće misije biće usmerene ka Titanu koji je gotovo milion kilometara udaljen od Pandore. Jedina šansa da se u naredne dve decenije uslika detaljnije jeste da neka svemirska letelica, koristeći Saturn kao gravitacionu praćku, priđe blizu satelita i svoje kamere usmeri ka ovom zanimljivom malom svetu.

Pandora viđena uskougaonom kamerom na Vojadžeru 2 krajem avgusta 1981. godine. Fotografija je u originalnoj rezoluciji. Ovo je najbolji snimak koji su Vojadžeri napravili.

Pandora je sićušan svet koji kruži oko Saturna na rastojanju od 142 000 kilometara tik iza F prstena. Zajedničkim snagama sa Prometeusom održava ovaj prsten i čini prostor sa obe strane F prstena praznim i čistim. Sakupljeni su brojni dokazi koji ukazuju da fantastičan prsten oko Saturna nije večan niti da je oduvek krasio ovu džinovsku planetu. Tajna prstena nalazi se rasuta po pvršini male Pandore.

Sjajna fotografija Pandore i F prstena koga održava, deformiše, uvija, razvlači i sabija. Zbog svoje uloge u Saturnovom sistemu Pandora sa pravom nosi naziv "Gospodarica F prstena".

Pandorina desna strana je osvetljena Suncem dok veliki Saturn obasjava levu polovinu.

Jezgro F prstena je deformisano i sadrži grudvice sabijene materije, dok spoljašnji delovi, koji su sačinjeni od finijih i sitnijih čestica, izgledaju kao da se odupiru gravitacionom uticaju Pandore.

Fotografija je načinjena maja 2005. godine sa udaljenosti od skoro milion kilometara i ovde je prikazana u originalnoj rezoluciji.

 

S. Kolins sa grupom naučnika otkrio je Pandoru 1980. godine gledajući Vojadžerove fotografije. Na tim slikama dimenzija 800x800 piksela ovaj satelit bio je samo svetla tačkica koja se pomera u odnosu na pozadinske zvezde. Danas znamo za 46 Saturnovih satelita, ali se najverovatnije njihov stvaran broj meri stotinama.

Pandora u tri dimenzije. Ništa spektakularno, ali se bar dubina kratera jasno ističe.

Za gledanje ovakvih plavo-crvenih slika potrebne su vam 3D naočari. Ako ih nemate pogledajte na ovoj stranici kako možete da ih napravite.

Veća fotografija (12 kb)

 

Još jedan način da vidite slike u tri dimenzije jeste da donju fotografiju postavite preko celog ekrana (na crnoj pozadini), ukrstite oči i fokusirate pogled napred-nazad dok ne dobijete treću sliku koja je 3D.

Veća fotografija (20 kb)
3D slike konstruisao um3k od originalnih fotografija Nase.

Masa Pandore iznosi oko 1.5 x 1017 kg ili dvadesetak osrednjih planina na Zemlji. Oko Saturna obiđe za 15 časova i najverovatnije je uvek istom stranom okrenuta planeti. Sa nje se pruža zadivljujući pogled na Saturn i komplikovane sisteme prstenova.

Kako se još vode burne polemike šta je to planeta, a šta ne, malo je verovatno da će se uskoro i definicija satelita razjasniti. Ako znamo da postoji možda i hiljade objekata oko drugih planeta sa prečnikom ispod 10 km onda Pandora spada u srednje velike satelite. Međutim, ako mesece sa prečnikom oko 500 km nazovemo tim imenom onda ona pripada grupi malih satelita. U svakom slučaju, Pandora je jedva toliko velika da se ugnjezdi unutar Vojvodine.

U Saturnovom sistemu sve oči su uprte ka Titanu, veoma važnom satelitu za razumevanje procesa koji dovode do nastanka života u svemiru. Međutim, Saturnova porodica je brojna i svaki svet je priča za sebe. Kasini orbiter će nastaviti da sa nešto veće udaljenosti osmatra Pandoru i proučava njenu interakciju sa prstenovima i magnetosferom Saturna.

Deo Saturnove porodice satelita prikazan u pravoj srazmeri. Pogledajte veću sliku, 40 Kb

Kasini-Hajgens misija je zajednički ambiciozni poduhvat Evrope i Amerike koji za cilj ima detaljno istraživanje Saturnovog sistema. Orbiter Kasini i sonda Hajgens (koja se uspešno spustila na Titan) lansirani su 1997. godine i posle sedmogodišnjeg putovanja i pređenih pet milijardi kilometara jula 2004. godine došli su do cilja. Primarna misija trajaće do 2008. godine a potom i produžetak najverovatnije do 2012. godine.

(10.09.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

LINKOVI
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji
 

Fantastičan
Satrunov svet

Diona i Tetis
Rea
Epimetheus, II
Enceladus
Diona i Tetis (ii)
Oko Mimasa
Diona, Saturn i prstenovi
Iapetus