AM HOME

am@astronomija.co.yu
 

Fantastičan
Satrunov svet

Diona i Tetis
Rea
Epimetheus, II
Enceladus
Diona i Tetis (ii)
Oko Mimasa
Diona, Saturn i prstenovi
Iapetus
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji i
 
 Astronautika
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

FANTASTIČAN SATURNOV SVET

Diona, Saturn i prstenovi

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

Pitomo lice pokazuje Diona dok je Kasini posmatra sa udaljenosti od 803.000 kilometara 23 septembra 2005. godine. Ogromne pukotine i sistemi džinovskih kanjona, posledice burne prošlosti, nalaze se na suprotnoj strani ovog Saturnovog meseca.

Fotografija koja je već našla svoje mesto kao pozadinska slika na desktopu kod ljubitelja astronomije širom sveta. Boje su "prirodne". Pogledajte veću verziju (85 kb)

Kompletnu pozadinu ispunjava planeta Saturn koja je od Dione udaljena oko 370.000 kilometara. U trenutku snimanja džinovske oluje besne na južnoj polulopti planete. Na ovoj slici atmosfera je mirna i bez ikakvih detalja.

Dve kamere postoje na Kasiniju: širokougaona i uskougaona. Obe koriste ultra osetljivi CCD senzor dimenzija 1024 x 1024 piksela. Širokougaona kamera je postavljena na teleskop žižne daljine od 200 mm i svetlosne moći f/3.5 dok uskougaona kamera koristi teleskop od 2000 mm i f/10.5. A kakva je razlika u praksi najbolje se vidi iz donje slike uslikana širokougaonom kamerom u istom trenutku kada i gornja fotografija, delo uskougaone kamere.

Bajkoviti prizori u slici širokougaone kamere koja ima deset puta veće vidno polje od uskougaone kamere. Gornji deo Saturna prekriven je senkom koju bacaju prstenovi planete.
Pogledajte veću verziju (117 kb)

Sa prečnikom od 1118 km Diona je po veličini četvrti Saturnov satelit. Površinska temperatura je slična Titanovoj i iznosi -180 C, ali za razliku od Titana mala Diona nema atmosferu. Kasini će oktobra 2005. godine prići još bliže Dioni i to na samo 500 kilometara.

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
Više o misiji injenim rezultatima
 
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna

(22.02.2005.)

vrh