AM HOME

am@astronomija.co.yu
 

Fantastičan
Satrunov svet

Diona i Tetis
Rea
Epimetheus, II
Enceladus
Diona i Tetis (ii)
Oko Mimasa
Diona, Saturn i prstenovi
Iapetus
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji i
 
 Astronautika
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

FANTASTIČAN SATURNOV SVET

Diona i Tetis

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

Novu rubriku započinjemo svetskom premijerom filma Kada je Tetis srela Dionu. Astronomski Magazin ima tu čast da prvi prikaže ples ova dva velika ledena Saturnova satelita.

Kamera: Kasini orbiter
Režija: Cassini Imaging Team
Montaža: Srđan Penjivrag
Datum: 22. februar 2005.

Film sačinjen od 21 fotografije uslikane sa udaljenosti od 1,5 miliona kilometara. Diona je u centru dok Tetis prolazi iza. Originalna rezolucija i dužina (300 kb)

Posle uspešnog osmatranja velikog Titana i beličastog Enceladusa orbiter Kasini se našao na putanji koja ga je vodila izvan unutrašnjeg Saturnovog sistema. Nekoliko dana kasnije, 20. februara 2005. godine, Kasini je svojim kamerama zabeležio vrlo neobičan prizor. Satelit Diona je poklopila ledeni Tetis. Po prvi put u istoriji planetarnih misija imamo snimak, i to veoma kvalitetan, prelaksa jednog meseca "preko" drugog.

Ovaj događaj i film nemaju naučni značaj, ali sve pohvale Kasini timu koji se odlučio da dragoceno vreme orbitera iskoristi za praćenje ovog "mini tranzita". Ovakve slike popularišu astronomiju na najlepši mogući način i inspiracija su mnogima na Zemlji.

Diona ima prečnik od 1120 km i kruži oko Saturna na rastojanju od 377 000 km. Tetis je nešto manji. Sa prečnikom od 1060 km spada u srednje velike satelite Sunčevog sistema. Oko planete je udaljen 294 000 kilometara.

Dionu i Tetis otkrio je Đovani Kasini 1684 godine.

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
Više o misiji injenim rezultatima
 
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna

(22.02.2005.)

vrh