AM HOME

am@astronomija.co.yu
 

Fantastičan
Satrunov svet

Diona i Tetis
Rea
Epimetheus, II
Enceladus
Diona i Tetis (ii)
Oko Mimasa
Diona, Saturn i prstenovi
Iapetus
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji i
 
 Astronautika
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

FANTASTIČAN SATURNOV SVET

Diona i Tetis (ii)

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

Ova dva ledena satelita 7. marta 2005. godine toliko su se približila da su stala u vidno polje Kasinijeve uskougaone kamere, što se ne dešava tako često. Naravno, približavanje ste mogli da vidite samo ako bi satelite posmatrali iz orbitera. I Diona i Tetis imaju stabilnu putanju oko Saturna.

Diona (levo) je u trenutku snimanja bila udaljena 1,6 miliona kilometara a Tetis (desno) 1,5 miliona kilometara od Kasinija. Tetis je manji, ali bliži te se stvara utisak da su sateliti istih dimenzija.

Razlike između satelita su očigledne. Džinovski kanjoni, grebeni i pukotine oblikuju površinu Dione. Vidljivi su i udarni krateri od kojih je najizraženiji Turnus koji se nalazi na sredini, blizu terminatora. Diona ima prečnik od 1118 kilometara.

Tetis je svetliji i površina mu je išarana kraterima svakojakih veličina. Veliki krater Penelope je blizu desne ivice diska. I Tetis poseduje ogromne, dugačke i duboke kanjone, ali se oni na ovoj slici nalaze na noćnoj strani. Prečnik satelita je 1071 kilometar.

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
Više o misiji injenim rezultatima
 
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna

(22.02.2005.)

vrh