AM HOME

am@astronomija.co.yu
 

Fantastičan
Satrunov svet

Diona i Tetis
Rea
Epimetheus, II
Enceladus
Diona i Tetis (ii)
Oko Mimasa
Diona, Saturn i prstenovi
Iapetus
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji i
 
 Astronautika
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

FANTASTIČAN SATURNOV SVET

Rea

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

- Rea, turoban svet neprekidne vodonične kišice, vlažna, mračna, raskvašena okolina puna mrzovoljnih rudara i njihovih bledih porodica. Mesto sa malo nade, s rudarskim naseljima i ljudima iz kontejnera, iskupljuje ga samo neprevaziđen pogled na Saturn i njegove prstenove koji zauzimaju gotovo četvrtinu neba. Ovako Erik Ajdl, čuveni Pajtonovac, u knjizi Put za Mars zamišlja Reju u bliskoj budućnosti.

Fantastičan pogled na Reju i prstenove sa udaljenosti od 540 000 km. Slika Kasinija načinjena februara 2005. godine. Veća verzija (30 kb)

Sa prečnikom od 1350 km Rea je drugi po veličini Saturnov satelit koji oko planete kruži na rastojanju od 527 000 kilometara. Ovaj ledeni svet je prošaran kraterima, raznih oblika i dimenzija. Ispitivanja sa Vojadžera i i prve fotografije sa Kasinija nam govore da je Rea mrtav svet, geološki neaktivan, drugim rečima veoma dosadan. Međutim, meseci kao što su Rea su ključni za razumevanje nastanka i evolucije celokupnog Sunčevog sistema.

Kasini će 26. novembra 2005. godine prići Reji na samo 500 kilometara. Na spektakularnim slikama koje kamere tada budu napravile videćemo objekte u prečniku od svega desetak metara. Ako zaista postoje, rudarske kućice iz Ajdlove knjige biće lako uočljive. Kao i rudari.

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
Više o misiji injenim rezultatima
 
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna

(22.02.2005.)

vrh