AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji injenim rezultatima
 
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

ŠTA JE NA SLICI?

Pandora, prsten i Saturn

Šta je na ovoj fotografiji? Veća slika 55 Kb

Na prvi pogled mogal bi ovo biti apstraktna slika nekog majstora kičice zadnjih decenija prošlog veka. Možda neka sasvim pojednostavljena verzija Mondrijana. Međutim, prizor na slici je sasvim konkretan. Ova plemenita siva boja pozadine koja se preliva od tamnije, levo, ka svetloj, desno, je gigantska planeta Saturn. Na tamnijoj strani slike vidimo sumrak, a desno je dan na planeti. Jedva primetni nabori dole u sredini su oblaci. Vidimo ih jer su osvetljeni sa strane te prave senku. Kosa pruga su Saturnovi prstenovi, a gledamo ih iz profila. Pri većem uvećanju iznad ove pruge vidi se još jedna, mnogo tanja. To je Saturnov F prsten. Ima ih inače sedam. Prstenovi imaju složenu strukturu koja je rezultat gravitacionog efekta obližnjih satelita. Ti sateliti, kao pastiri svoje stado, čuvaju materijal od kojih su prstenovi sačinjeni da se ne rasture. F prsten ima dva svoja pastira to su Prometej i Pandora. Na ovoj slici Pandora je mala loptica u sredini. Kreće se udesno, u susret Suncu.

Pandora je otkrivena na snimcima letelice Vojadžer 1980. godine. Prečnik Pnadore je oko 84 kilometara. Njena površina izbrazdana je ogromnim kraterima. Jedan je veličine 30 kilometara.

Fotgrafiju je načinila letelica Kasini 16. jula ove, 2005. godine sa rastojanja od oko 1,3 miliona kilometara od Saturna.

Kasini (puno ime Cassini-Huygens) je rezultat saradnje Nase, Evropske svemirske agencije i Italijanske svemirske agencije. Zadatak mije je prikupljanje podataka o Saturn, njegovom prstenu i njegovoj brojnoj porodici satelira.

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
Više o misiji injenim rezultatima

ENCELADUS
Otkrivena atmosfera oko Enceladusa
Enceladus
PRVI CILJANI PROLAZAK PORED ENCELADUSA
NOVI POGLED NA LEDENI SATELIT - Enceladus 3D
PRVI CILJANI PROLAZAK PORED ENCELADUSA - Fotografije
ENCELADUS - Potraga za vulkanima

Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
Fantastičan Saturnov svet
 

Zvanična prezentacija Kasini-Hajgens misije: http://saturn.jpl.nasa.gov/ 

(01.09.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

vrh