Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika

Kinez u mraku

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

15. mart. 2008.

Pre izvesnog vremena (21. februara), čitava Kina je bila na nogama. Ali ne zato što je negde otvoren novi "Mc Donalld's" restoran, jer ih Amerikanci već godinama otvaraju po najmanje tri dnevno, već zato što je prvi kineski satelit oko Meseca, "Čang'i I" preživljavao svoje do sada najneizvesnije trenutke – trebalo je da prođe kroz svoje prvo pomračenje Meseca.

Zašto je to tako kritično?

Pa zbog toga što će Mesečev orbiter biti privremeno zaklonjen od Sunčevih zraka (neće biti dotoka energije u solarnim kolektorima) i što će u razdoblju od dva i po sata izgubiti svaki kontakt sa kontrolnim centrima na Zemlji. Obrativši se tada novinarima, direktor misije i odgovorni konstruktor satelita, Ye Peijain je rekao da će "blackout" započeti u 10 sati pre podne po lokalnom vremenu.

Kako je tom prilikom objasnio Ye, "Čang'i I" je trebalo da u tim kritičnim fazama, zbog blokade dotoka solarne energije, isključi neke od svojih najvitalnijih uređaja i prebaci se na napajanje iz brodskih akumulatora, što je uvek rizično i veliko iskušenje za brodske kompjutere.

Kako je naglasio Gu Shen, zamenik direktora za merne i kontrolne sisteme na sondi, naučnici su joj podesili orbitu tako da bez direktnog sunčevog svetla bide samo oko 80 minuta.

Kritičnog dana, satelit je upravo dovršavao svoj 1.204 krug oko našeg prirodnog satelita. Pre ovog pomračenja, "Čang'i I" je najduže bio bez kontakta sa Zemljom 49 minuta.

Čitav navedeni događaj je protekao u najboljem redu i "Čang'i I" je položio test. Prilikom leta u potpunom mraku i na temperaturi od –100°C, potrošio je samo oko 40% energije akumulatora, umesto 60% koliko su bili spremni da izdvoje inženjeri leta iz Kine.

ESA je obećala da će tokom kritične faze pomoći u praćenju satelita prilikom drugog ovakvog pomračenja, koje se očekuje u avgustu ove godine, izjavio je Ye.

Inače, satelit  "Chang'e I" je lansiran iz Sečuana, iz Lansirnog satelitskog centra Šičeng, raketom "Dugi marš 3A", i njegov zadatak je da napravi trodimenzionalnu mapu Mesečeve površine, što će biti tek prva faza budićih kineskih planova u kolonizaciji Meseca (o čemu ću uskoro pisati).

Ovaj satelit od 2.350 kg takođe će izvršiti opsežne analize rasprostranjenosti i količini određenih hemijskih elemenata na Mesečevoj površini, istražiti karakteristike sloja prašine koji pokriva površinu našeg satelita, i ispitati prostor koji deli Mesec od Zemlje.

Ye je novinarima za Kinesku centralnu televiziju (CCTV) otkrio i radosnu vest da Kina već ubrzano privodi kraju planove za izgradnju sledećeg satelita ka Mesecu, "Čang'i II", koji treba da krene na put 2009. godine, a nabacio je i da će oko 2012. biti poslat i jedan mali traktor, ili kako se to danas sofisticirano kaže u naučnim krugovima, "rover".

  Kliknite na ilustraciju        
tajm_skver.jpg (30978 bytes)

Radoznalci na Tajm Skveru u Hong Kongu (vidi se čija su bili kolonija) prate vesti o istorijskom lansiranju prvog kineskog orbitera na Mesec 24. oktobra 2007. godine

 
  Kliknite na ilustraciju        
Urumqi.jpg (62719 bytes)

Ovo je Urumqi opservatorija u severozapadnoj Kini, u uatonomnoj oblasti Šinđang Ujgur. Ovo je samo jedna od lokacija u Kini sa koje se prati rad satelita koji kruži oko Meseca.

 
  Kliknite na ilustraciju        
oprema.jpg (33954 bytes) Tehnička oprema u Sečuanu koja je sa uspehom korišćena prilikom prvog lansiranja, biće korišćena i prilikom lansiranja "Čang'i II" sledeće godine. Ovde vidimo tehničku proveru jednog od teodolita. u Lansirnom satelitskom centru Šičeng.

 

 

(07.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

PRVA KINESKA MISIJA K MJESECU

Kina kreće ka Mesecu

Nasmešite se – Kina pravi slike!

Kineski rover za Mesec