Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautka
Nasmešite se – Kina pravi slike!

 

Vaši komentari

Dipl. ing.
Drago I. Dragović

dragovic@net.yu

29. nov. /2007.

U Pekingu je slavlje – konačno su pre tri dana (u ponedeljak 26. o. m.) stigle fotografije Mesečeve površine sa prvog nacionalnog lunarnog satelita, a lideri podsećaju da je to još jedan dokaz da se radi o vodećoj tehnologiji na svetu.

 Kliknite na ilustraciju  

http://www.xinhuanet.com/
tech/tywx/

Pun uspeh u realizaciji ove misije pomogao je kineskom narodu da ostvari svoj hiljadugodišnji san i da dospe na Mesec,“ izjavio je premijer Wen.

 Kliknite na ilustraciju  

Kineski premijer Wen Jiaoban aplauzom pozdravlja uspeh Kine na ceremoniji upriličenoj povodom prve prispele slike sa lunarnog orbitera „Change’s 1“. Proslava je organizovana u Pekinškom aeronautičkom kontrolnom centru 26. novembra 2007. godine.

Nacionalna televizija, koja je pratila čitavu posetu premijera, paralelno sa posetom premijera emitovala je i staru himnu Kineske komunističke partije „Istok je crven“, istu onu koju je emitovala i prilikom lansiranja prvog kineskog satelita 1970. godine.

Iako Kina ima na stotine miliona seljaka koji žive veoma teško, vodeća Komunistička partija se trudi da predstavi svoju zemlju kao jednu od vodećih svemirskih sila. Za to ima i razloge, jer je Kina 2003. postala treća zemlja u svetu koja je poslala čoveka u svemir, prateći bivši Sovjetski Savez i Ameriku. A onda je nepune dve godine kasnije, u oktobru 2005., u raketi „Shenzhou VI“ na petodnevno putovanje poslata i dvočlana posada.

Šangajske agencije su javile da otprilike za godinu dana Kina planira da lansira i treću raketu sa ljudskom posadom, „Shenzhou VII“, i najverovatnije tom prilikom će biti izvedena i prva svemirska šetnja jednog Kineza po otvorenom kosmosu

Ipak, ono što okupira svu pažnu jeste kineski plan za slanje ljudi na Mesec.

Ne postoji nikakav plan za slanje ikoga na Mesec. Ja sam od stranih novinara čuo da Kina planira tako nešto do 2020., ali ja neznam ništa o takvom planu,“ izjavio je sa poznatim istočnjačkim smeškom na licu Sun Laiyan, direktor Kineske svemirske nacionalne agencije.

Molim vas da više ne insistirate. Lično se nadam da će jednom doći i dan kada će Kina ipak uspeti da pošalje kosmonaute na naš prirodni satelit,“ završio je direktor konferenciju za štampu.

Nezavisno od toga, uticajne novine „China News“ je javila da njihova zemlja planira da pošalje ljude na Mesec „u toku sledećih 15 godina.“

Kineski narod je spreman da zadrži visoku poziciju među svemirskim silama.“

I neke druge azijske sile su obelodanile da imaju planove da posete Mesec. Takođe raste strah i od potencijalnog vojnog rivaliteta u svemiru, pogotovu nakon iznenadnog lansiranja kineske rakete sa zemlje i uništavanja jednog njihovog komunikacionog satelita.

Japan planira da u sledećoj deceniji spusti jednu letilicu na površinu Meseca, i pridruži se Rusima i Amerikancima u tome.

 

(29.11.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

KINESKI UBOJICA SATELITA (februar 2007)

PRVA KINESKA MISIJA K MJESECU

Saradnja Kine i Rusije

KINA: VRHUNSKA KOSMONAUTIKA UMESTO SOCIJALIZMA

Kineski rover za Mesec

Kina kreće ka Mesecu (2007)

Kineski brod u orbiti oko Meseca 05.11.2007.

Kina najavila novu misiju s posadom