Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika

Kina pravi veliku raketu za Mesec

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

15. mart. 2008.

Slušam (neke) naše političare na TV: Americi su odbrojani dani ...! Treba da se okrenemo našim tradicionalnim prijateljima, Rusiji i Kini.

Valjda i sami potstaknuti tim globalnim poletom, Kinezi su pre neki dan iz Pekinga javili vest da su planovi za supersnažnu raketu, pod imenom "Veliki marš 5", privedeni kraju i da će prema planu biti puštena u opticaj 2014. godine. Njen zadatak će biti da diže u orbitu lunarne rovere, velike satelite, i svemirske stanice.

"Sa maksimalnim kapacitetom od 25 tona[1], očekujemo da će 'džambo' raketa moći da ponese u svemir naš sledeći veliki projekta, lunarni rover, ili delove za buduću orbitalnu stanicu," slavodobitno je izjavio pred kamerama Liang Xiaohong, potpredsednik Kineske akademije za tehnologiju lansiranja raketa.

Raketa, čiji razvoj je 2007. godine potvrdilo glavno rukovodstvo, ima za sobom više od dve decenije mukotrpnih studija, i biće napravljena u raketnim postrojenjima Binhai New Area u Tijanđinu, luci udaljenoj 120 km jugoistočno od Pekinga, izjavio je Liang, koji je u isto vreme i član 11. Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC). To je najviše kinesko političko savetodavno telo, i ono trenutno održava svoju godišnju konferenciju.

Navedena fabrika će biti u obavezi da svake godine napravi po 12 snažnih nosećih raketa, i na taj način odgovori narastajućim domaćim, ali i svetskim potrebama za lansiranjem komercijalnih satelita, izjavio je Liang novinskoj agenciji Hsinhua.

On je dodao da će nova raketa, konstruisana tako da odgovara svim ekološkim zahtevima (non–toxic & pollution–free), biti dovršena do oktobra ove godine i da će tek tada biti predstavljen osnovni model.

"Mnogi testovi na zemlji će biti obavljeni i pre predstavljanja probnog modela i prvog lansiranja," izjavio je Liang.

Prvo lansiranje "Dugog marša 5" najverovatnije će bit izvedeno u gradu Venčang, u najjužnijoj kineskoj provinciji Hainan, gde se trenutno gradi potpuno nov lansirni centar.

Svemirski inženjer Liang je objasnio da se novi lansirni satelitski centar, predviđen da bude pušten u rad 2014. godine, nalazi vrlo blizu ekvatora, i da će se tako znatno uštedeti gorivo prilikom lansiranja, a uprkos lokaciji biće oslobođeni i neprestanih pretnji od tajfuna.

Centralno jezgro nove rakete imaće prečnik od 5 metara, i bilo bi je vrlo teško transportovati vozom ili kamionima do jednog od tri postojeća kineska lansirna centra: Xichang, Jiuquan ili Taiyuan.

"Najbolja opcija će biti da se specijalno sagrađenim kargo brodom raketa dopremi morem do novog lansirnog centra u Hainanu, "zaključio je Liang.

Za većinu svojih svemirskih misija, Kina danas koristi raketu serije "Dugi marš 3" sopstvene proizvodnje, koju usavršavaju još od 1994. godine. Kao što smo pisali, "Dugi marš 3A" je korišćena i za lansiranje prvog lunarnog satelita "Chang'e I" u oktobru 2007.

Od 1996. godine, Kina je svetski rekorder sa 61 uspešnim lansiranjem raketa u svemir, otkrio je Liang.

  Kliknite na ilustraciju          
centar.jpg (44430 bytes) Pekinški svemirski kontrolni i komandni centar, koji u realnom vremenu prati zbivanja u kosmosu. Takvih centara u Kini ima nekoliko, a gradi se još dvaput više. Nije ni čudo što ih prijatelji poštuju, a neprijatelji ih se plaše.

centar_ii.jpg (69986 bytes)

 
  Kliknite na ilustraciju        
raketa.jpg (23930 bytes)

Raketa "Dugi marš 3A" spremna za let. U prednji konus će uskoro biti smešten satelit za Mesec.

 

 

[1] To je još uvek 3–4 puta manje nego što mogu Rusi i Amerikanci ("N1" je mogla da podigne u LEO orbitu oko 82 tone, "Saturn V" 118 tona.).

(15.03.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

PRVA KINESKA MISIJA K MJESECU

Kina kreće ka Mesecu

Nasmešite se – Kina pravi slike!

Kineski rover za Mesec