Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Kineski traktori na Mesecu?

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

15. mart. 2008.

Ako tehnički napredak bute "tekao glatko", Kina očekuje da će do 2017. biti u stanju da na Mesec pošalje jedno povratno traktorče ("rover") kadro da odande donese uzorke na Zemlju, izjavio je pre par dana glavni konstruktor "Čeng'i I",.prvog kineskog lunarnog satelita.

Kina planira da se spusti na Mesec 2013. godine, rekao je Ye Peijian, akademik i glavni konstruktor satelitskih sistema kineskog orbitera.

Lansiranje satelita "Čeng'i I" prošlog okrobra predstavlja samo prvu stepenicu u ambicioznom kineskom programu koji će se odvijati u tri etape.

"Povratni Mesečev rover će biti mnogo teži zadatak nego napraviti Mesečev lender," kaže Ye, koji je takođe i član 11. Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC). To je najviše kinesko političko savetodavno telo.

Za sve dosadašnje podatke koje su prikupili o Mesecu, stručnjaci su koristili pokretne uređaje. Prikupljanje takvih podataka od ogromnog je značaja za sve nas, procenio je Ye.

"Povratni rover je od vitalnog značaja i za spuštanje ljudi na Mesec," istakao je Ye, ali je naglasio da Kina još uvek nema jasne planove o slanju čoveka na Mesec.

Naučnici već rade na planovima za povratni rover, odao je tajnu ovaj zvaničnik. "Ako bi vlada to sad odobrila i mi odmah počeli da sprovodimo tehničke pripreme, dovršili bi ih do 2017. godine."

Ye je takođe kazao da im je glavni tehnički prioritet bio i ostao vezan za misiju spuštanja.

Letilica za meko spuštanje i Mesečev rover treba da zadovolje vrlo visoke tehničke standarde, ako želimo da ostanu na Mesecu i rade od 3 meseca do godinu dana, kako i predviđamo, rekao je Ye.

"Noć na Mesecu traje 14 naših dana, i za to vreme solarne baterije neće moći da budu dopunjavane. Ostaje pitanje kako održati opremu i instrumente toplim i funkcionalnim," kaže on.

Misija takođe treba da poseduje stabilan i snažan sistem za prenos podataka, kako bi se informacije mogle da šalju na daljinu od 380.000 km do Zemlje.

Njihova zemlja  će sledeće godine lansirati i drugi orbiter, "Čang'i II", za koji se kaže da će leteti na samo 100 km od površine Meseca, što je za 100 km niže nego što to radi njegov prethodnik.

"Iskreno se nadamo da ćemo uspeti da prolongiramo rad 'Čang'ija I' sa tri na šest meseci", izjavio je Ye. 

Modeli budućeg kineskog lendera i robotskog traktora, viđeni na izložbi 2004. na Sajmu avijacije u Zhuhaiu.

 

 

 

(15.03.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

PRVA KINESKA MISIJA K MJESECU

Kina kreće ka Mesecu

Nasmešite se – Kina pravi slike!

Kineski rover za Mesec