Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika

Astronauti, kamperi na Mjesecu?

 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  

Već desetljećima vlada pravo nadmetanje znanstvenika, futurista, umjetnika i inih stručnjaka i nestručnjaka u projektiranju i dizajniranju moguće baze astronauta na Mjesecu. Ima tu svakojakih riješenja, od futurističkih hotela sa bazenima i staklenim kupolama do onih realnijih [čitaj, malih i smislenih], temeljenih na stvarnim potrebama budućih Mjesečevih stanovnika. Najnoviji projekt National Science Foundation (NSA) i Američke svemirske agencije (NASA) te tvrtke ILC Dover, namijenjen instalaciji u polarnoj bazi McMurdo smještenoj na Anktartici, mogao bi biti prihvaćen kao veoma ozbiljan kandidat za izbor tehnološkog riješenja cijele Mjesečeve baze ili njenih pojedinih modula.

Radi se o izvedbi nastaloj objedinjavanjem konstrukcijskih elemenata šatora i balona uz izbor veoma čvrstih materijala otpornih na ekstremne vremenske i temperaturne uvjete. Nosiva rešetkasta konstrukcija načinjena je od kompozitnih materijala. Višeslojni vanjski, unutarnji i pregradni zidovi ["šatorsko krilo"] načinjeni su od specijalnih plastičnih masa. Prostor između njih ispunjen je toplim zrakom te termičkom izolacijom. Upotreba vrhunskih materijala trebala bi omogućiti normalan život i rad članovima ekspedicija na polarnim područjima.

Unutar ovih modula članovi ekspedicije će moći smjestiti kompletnu opremu i uredjaje za život i rad na ugodnih +25 C u kratkim rukavima.

Lako i brzo sastavljanje i rastavljanje ovakvog modula te mala zapremina u spakiranom stanju, kao i bezbrojne mogućnosti dizajniranja modula, spajanja više njih u cjeline, uz prihvatljivu cijenu, bili su dovoljni razlozi da su se slična konstruktivna riješenja počela koristiti u polarnim bazama.

Sada izgrađeni modul ima za cilj i ispitivanje mogućnosti korištenja ovakvih modula na Mjesecu. Ekstremni uvjeti na Anktartici najbolji su poligon za to. Uspiju li ovakvi moduli proći ledene testove, veoma je moguće da astronauti na Mjesecu postanu kamperi u [visokotehnološkim] šatorima.

(05.11.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

 

TELESKOP ZA SVAKI DŽEP

Počinje testiranje najvećeg IC teleskopa na svetu

INDIJA GRADI VELIKI TELESKOP NA HIMALAJAMA

AKARI – Provirivanje u dubinu

Britanci napuštaju teleskope "Gemini"?

Astronauti, kamperi na Mjesecu?