Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sunce
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
vesti
Vesti iz Saturnovog sveta
 
SUDAR SA PRSTENOM

Astronomi su pronašli dokaze da je neka kometa ili asteroid nedavno udario u Saturnove prstenove.

Novi snimci Cassinia pokazuju područje Saturnovog D prstena koji se čidni da ima više manjih zavijutaka koji su se poput malih talasa raširili izvan samog prstena. Ta struktura je otkrivena pomoću Teleskopa Habl pre desetak godina (tačnije, 1995), ali je tada razmak između tih prstenčića bio duplo veći, 60 km u odnosu na današnjih 30.

Takvu strukturu je mogao da izazove udar nekog tela, komete ili asteroida, koje je prošlo kroz presten i odbacio oblak finih čestica u stranu.

 

 Kliknite na sliku  
2006-1011rings.jpg (14233 bytes)

Credit NASA

NOV PRSTEN SATURNA

Nedavno je orbiter Cassini zašao iza Saurna, direktno nasuprot Suncu, i tako da ušao u Saturnovu senku i u njoj proveo 12 sati. Pogled iz tog pravca, na pomračen Saturn i svetlosne zrake koji se rasejavaju po obodu planete i difuzno se rasejavaju kroz njene prstenove, omogućio je istraživačima da dođu do novih podataka o čitavom Satrunovom sistemu. Kruna je otkriće novog prstena koji je smešten izvan sistema glavnih, unutrašnih prstenova i prestena G u prostoru kojim se kreću sateliti Janus i Epimetheus.

Novi prsten je nežna, "vazdušasta" nit izvan blještećeg glavnog sistema prstenova koja se poklapa sa orbitama malih satelita Janusa i Ephimeteusa. Izgleda da baš ta dva satelita tvore ovaj prsten tako što svoju prašinu rasejavaju duž svojih orbita. Oni su suviše mali da bi njihova gravitacija uspešno zadržavala čestice koje odleću sa njih kada ih pogodi neki meteorit.

 Kliknite na sliku  
2006-0919saturn.jpg (16685 bytes)

Credit NASA

saturnobrada.jpg (15225 bytes)
Ovde je pojačan kontrast gornjeg snimka kako bi novi prsten (označen strelicom) bio uočljiviji.
NOVA OTKRIĆA

Naučnici koji proučavaju podatke sa orbitera Cassini su na tragu brojnih novih otkrića u Saturnovom svetu satelita i prstenova. Nedavna osmatranja sa letelice Cassini učvršćuju istraživače u uverenje da će pronaći nove satelite u blizini nedavno otkrivenih prstenova.

Sredinom septembra Cassini je proveo 12 sati u senci Saturna te je planetu posmatrao i snimao u  kontrasvetlu. To je naučnicima pružilo nesvakidašnju sliku, sliku rasipanja Sunčeve svetlosti o čestice difuznih prstenova. Snimci tada načinjeni su otkrili neke do sada neslućene tajne Saturnovog sveta, otkriveni su novi prstenovi eteričnog izgleda, a to je opet nagovestilo postojanje do sada nepoznatih satelita, jer, gde ima prstena, kažu naučnici, verovatno ima i satelita.

Na snimcima su uočene i mikroskopske čestice koje nikad ranije nisu viđene. Upravo na takvim snimcima je i pronađen prsten na putanji malih meseca Janusa i Epimetheusa. A pronađen je i drugi prsten nedelju dana kasnije. On je uzan i leži duž putanje majušnog satelira Pallene koji je Cassini otkrio 2004.

Saturnovi najmanji sateliti imaju vrlo slabu gravitaciju te ne mogu da zadrže prašinu na svojoj površini. Kada u te mesece udari brzi interplanetarni meteorit ta prašina se jednostvano oduva u sa satelita i razveje u duž putanje satelita i tako nastane fini, difuzni prsten oko velike planete. Prstenenovi mogu da nastanu i u sudaru samih Saturnovih satelita. Tako je, na primer, prsten G izgleda nastao u nekom sudaru koji je uništio čitav satelit jer danas nije moguće videti iole veće telo duž tog prstena.

   
 Kliknite na sliku  
PIA08329.jpg (12946 bytes)

 

 

 

(14.10.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

Više o misiji Cassini

Saturn

FANTASTIČAN SATURNOV SVET
Diona i Tetis  Rea  Epimetheus  Enceladus  Diona i Tetis (ii)
Oko Mimasa  Diona, Saturn i prstenovi  Iapetus

HUYGHENSOV TITAN I VRLI NOVI SVIJETOVI (24.03.2005.)

NAJVEĆA SVJETLOSNA OLUJA NA SATURNU

SATURN NEVIDLJIV ZA PROMATRAČE SA ZEMLJE  (avgust 2006)