Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Teorije
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
događaji
Hoking u bestežinskom stanju!
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

27.4.2007.

Stiven Hoking vežba

Dok je nama (izgleda!) sve teže, drugima je izgleda sve lakše, pa čak uspevaju i da lebde! Najnoviji dokaz za to je jučerašnji let specijalnim avionom, koji je svetski poznatog naučnika i pisca legendarne knjige "Kratka povest svemira" Stephena Hawkinga doveo u potpuno bestežinsko stanje. Ovo je Hawkingu, koji je već više od četiri decenije oboleo od opake ALS bolesti i zbog toga vezan za kolica, značajan korak u njegovim pripremama za eventualni budući boravak i u kosmosu.

Prepravljeni "Boeingov" avion je poneo i grupu njegovih ličnih lekara i medicinskog osoblja, kao i nekolicinu ostalih, na visinu od 8.000 metara iznad Floride. Kada se avion digao na 10.000 metara i počeo parabolično da se spušta, Hawking i ostali putnici su na 25 sekundi iskusili nultu gravitaciju. U toku ovog leta, avion je ponovio istu putanju osam puta.

65–godišnji profesor na Univerzitetu Kembridž je prva osoba koja je krenula u ovakvu avanturu a da je tako ozbiljno bolesna, i to je firmi "Zero Gravity Corp." već 2.700 putnik otkako su 2004. godine počeli da pružaju takve usluge civilima.

Na ovakve letove imaju svi pravo koji plate $3.750 ili kompaniji "Zero Gravity" uplate dobrovoljni prilog od najmanje $150.000.

Kao dodatna mera opreza je bilo i to što su sa Havkingom poleteli i osnivači kompanije "Zero Gravity", Peter H. Diamandis i Byron Lichtenberg, koji su već leteli u Space Shuttleu. Ipak, da bi se obezbedio od eventualnih nevolja, Stephen je pre leta progutao i par snažnih pilula protiv morske bolesti.

 

(26.04.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

Hoking u svemiru?
 


Jos nesto oTitu
Kraj misije

Svemirski turizam

SVEMIRSKI ROĐENDANI TREĆEG TURISTA

KINA OTVARA VRATA SVEMIRSKIM TURISTIMA

PRIZEMLJEN JAPANSKI SVEMIRSKI TURISTA

PETI KOSMIČKI TURISTA PUTUJE 7. APRILA

Simonyi na ISS


FORUM AM

Turizam

Astroturizam