Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sijalica
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
društvo
Svetlosno zagađenje
 
Nikola Kosanović
niccolas@Tesla.rcub.bg.ac.yu
 
 

Poslednjih godina, u astronomskim krugovima sve češće se čuju kritike na račun svetlosnog zagađenja okoline. Međutim, kako vreme prolazi stvari se uopšte ne popravljaju, već naprotiv, bivaju sve gore. Gradovi i naselja sve više rastu, povećava se broj objekata u njima koji emituju svetlost. Sve su to tekovine civilizacije. Međutim, poslednjih meseci i godina pojavio se trend postavljanja svetlećih reflektora na visokim zgradama i javnim objektima.

To su reflektori koji emituju svetlosne snopove u više pravaca istovremeno i pri tome menjaju pravac emitovanja te svetlosti, tako da se dobija utisak „šaranja“ po oblacima. Interesantno je i to da je ta svetlost koja se emituje toliko jaka, da često iznad sebe, na oblacima možete videti „šaranje“ svetlosti, koju emituje reflektor iz dela grada koji je na sasvim drugom kraju. Nedavno je montiran još jedan takav reflektor na novoizgrađenoj benzinskoj pumpi, pokraj autoputa koji prolazi kroz Novi Beograd. Da budem iskren, kada je oblačno, to izgleda lepo... ali to je sve! Kada je vedro reflektor nema nikakvu svrhu, a pri tom osvetljava vidljivi deo neba i u potpunosti onemogućuje osmatranje istog. Uvek sam se pitao, čemu takvi reflektori služe, a pri tom samo smetaju? Da li je u pitanju samo luksuziranje i prestiž ili oni koji ih kupuju i postavljaju, ipak imaju neku korist od njih, a da mi ne znamo... ostaje misterija. U svakom slučaju, posmatranje noćnog neba iz gradova je postalo apsolutno nemoguće.

 

(08.07.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

Svetlosno zagađenje - Na našoj planeti ima sve manje mraka. Iz gradova zvezde se već skoro i ne vide. Pogledajte karte osvetljenosti sveta, Evrope i Balkana

Nad Novim Sadom nestaju zvezde. Ima li pomoći?

Ph. Harrington: Nacrt energetski efikasnog spoljnog noćnog gradskog osvetljenja

Isključite sijalicu

EKOLOGIJA NOĆI - simpozijum u Kanadi o svetlosnom zagađenju

www.lightpollution.org - Prikaz sajta o svetlosnom zagađenju.

Neka naša Istra blista, ali ne po noći - postoji li mogućnost da se nadležni uvere u štetnost prekomernog osvetljavanja? Pročitajte kako je to ponegde moguće.

Osnovi problematike svjetlosnog zagađenja.

Neka vaše bebe spavaju u mraku

OLIGARHIJA KAPITALA UNIŠTAVA i DNEVNI i NOĆNI KRAJOLIK i DUŠU NAŠEG PODNEBLJA