Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
New Horizons leti po planu
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

24.02.2007.

Ova slika pokazuje kako danas 24. februara, NH vidi Jupiter.

Nasina letelica New Horizons (NH) približava se Jupiteru čiju gravitaciju će da iskoristi za sticanje dodatnog ubrzanja koje će je odbaciti dalje, u zabiti Sunčevog sistema.

Sa približavanjem Jupiteru, brzina letelice počinje da raste. Polovinom sledeće nedelje ona će biti 14.500 km/h, što je polovina brzine šatla u orbiti oko Zemlje - i to besplatno!

Sama letelica i svi njeni instrumenti funkcionišu normalno.

Ove ilustracije prikazuju orbite planeta i putanju letelice odozgo, sa severa, iznad Sunca. Zelena boja označava do sada pređnei put, a crvena put u narednom periodu. Zvezde su 12 i veće magnitude

Od sledeće nedelje počinje 15-20 sesija dnevnog prikupljanja podataka i fotografija. Posmatraće se planeta, prstenovi, sateliti i magnetosfera Jupitera.

Putanja letelice

Vođa tim Horizonta, Alan Stern kaže da je sad skoro gledao na TV neki film star 8 godina i da mu se činilo kao da je snimljen juče! Zato kaže da je 8 god. do Plutonovog sistema prava sitnica!

Dok bude snimao Jupiter iz blizine, mnogi teleskopi sa Zemlje i iz svemira će takođe snimati ovu planetu da bi slike mogle da se upoređuju. Čak će i Rozetin Alice ultravioletni spectrometer (UVS) da snimi Iov torus plazme. Rozetin instrument će iz pravca Marsa imati bolji ugao nego Horizontov, jer će se tada Horizont nalaziti zaslepljen Suncem.

 

 Ko će sve da posmatra događaj!
NASA's 3-meter Infrared Telescope Facility (IRTF) i NASA's 10-meter Keck telescopes na Mauna Kea, Hawaii; takođe Hubble Space Telescope (HST); Chandra X-ray Observatory (CXO); i Far Ultraviolet Spectroscopic Explorer (FUSE) satellites koji je u orbiti oko Zemlje. Lanac amaterskih teleskopa ...

(24.02.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

New Horizons - satelit za Pluton spreman za lansiranje

New Horizons - Lansirana prva misija ka devetoj planeti

"Novi Horizont" proradio! 

Pluton konačno uočen sa "New Horizonsa"

New Horizons ponovo u akciji

Jupiter na "Horizonsovom" horizontu