Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Šatl ponovo pao – ovog puta u kanal!

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

07.05.2007.

Snimak iz helikoptera prikazuje prevrnuti voz u blizini Demopolisa u Alabami.

Opet nesreća vezana za Space Shuttle u Americi! Srećom, ovog puta ne u kosmosu već – na železničkoj pruzi! Sve se dogodilo u prošli petak. Baš su vredni radnici dovršili popravku 60 godina starog železničkog mosta, kada se čitava konstrukcija srušila pod težinom voza koji je prenosio delove za šatl.

Voz, koji je vozio segmente za šatlove bustere u Floridu, gde su trebali da budu ispaljeni u misijama planiranim do kraja godine, bio je prvi koji je trebalo da prođe preko ovog mosta nakon njegove popravke i upravo dovršenog testiranja njegove nosivosti.

Zvaničnici još nisu objavili stepen oštećenja samih delova za raketu, ali June Malone, predstavnica NASA–inog Maršalovog svemirskog centra u Huntsvillu kaže da se zbog ovog incidenta ne očekuju nikakva odlaganja lansiranja, jer su svi ti segmenti zamenljivi.

U ovoj nesreći u Alabami povređeno je 6 radnika (jedan kritično), koji su pokušali da zaštite osam velikih segmenara za bustere na čvrsto gorivo. Voz je trebalo da stigne u Kennedy Space Center, a oprema je bila predviđena za lansiranja planirana za oktobar i decembar.

 Filmić o čitvaom događaju možete pogledati ovde.

Zanimljivo je da je ovaj tovar već imao udes, jer je 5 dana pre toga u blizini Bunker Hilla, u Kanzasu, voz koji je prevozio elemente iskočio iz šina, iako je išao brzinom od samo 30 km/h.

Čitava isporuka je krenula od proizvođača, "ATK Lounch Systems" u Brigham Cityja, u Utahu. Voz je imao 2 likomotive i 14 vagona. Obe lokomotive, jedan vagon sa službenicima i jedan sa segmentima za raketu su se prevrnula, dok je ostalih 12 vagona ostalo na šinama.

Jedan od segmenata bustera sa čvrstim gorivom, prečnika 4 metra, slikan 2004. u Kennedy Space Centeru. Jedan ovakav je povredio 6 ljudi u nesreći koja se u petak desila u Alabami.

 

 (07.04.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Space shuttle šta je to?

 

Serije članaka o šatlovima
Brzina Space Shuttlea u orbiti
Space Shuttle i Max–Q
Zašto se šatlovi okreću pri lansiranju?
Praćenje orbita sa Zemlje
Lansiranja raketa sa ekvatora
Odbacivanje šatlovih bustera
Izolacija glavnog šatlovog tanka
Brzina lansiranja i Zemljina rotacija