Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
Praćenje orbita sa Zemlje
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

05. 02. 2007.

Pošto ću uskoro (15. marta), nadam se, lično da prisustvujem jednom od lansiranja Space Shuttlea, rešen sam da što više i bolje upoznam tehniku i procedure koje prate taj neosporno grandiozan poduhvat. Zato ću napisati nekoliko blogova u kojima ću se potruditi da objasnim neke od stvari koje pomažu boljem razumevanju funkcionisanja ovog čuda nauke i tehnike. Ovo je jedan od njih.

23. 02. 07.

Ako si ikada gledao neki napeti izveštaj iz kontrolnih soba prilikom nekog lansiranja, ili makar neki film koji za temu ima kosmičke letove, sigurno si primetio da se na zidovima tih prostorija obavezno nalaze ogromni monitori na kojima se u svakom momentu prati putanja date letilice. Te putanje su uvek neke sinusoide koje idu od severa do juga, a projektovane su na mapu sveta. Zašto je to tako, pokušaću ukratko da objasnim u sledećih nekoliko redova ...

Odgovor je vezan za način prikazivanja orbita na konvencionalnoj mapi. Hajde da se prvo ograničimo samo na one svemirske letilice koje se kreću po kružnim orbitama. Takve orbite su uobičajene za letilice sa ljudskom posadom poput spejs šatla, kapsula Sojuz i Međunarodne vasionske stanice (ISS). Slika ispod prikazuje kako bi jedna takva orbita trebalo da izgleda.

 Kliknite na snimak  

Kružna orbita.
Veća slika 72 Kb

Na prikazanom primeru, orbita se nalazi direktno iznad ekvatora. Ako bi hteli da nacrtamo projekciju traga letilice na površini Zemlje, kako oni kažu "ground track", on bi išao direktno preko linije ekvatora. Prikazaćemo kako bi jedan takav trag bio predstavljen na Merkatorovoj mapi Zemlje na ekranima neke kontrole leta i praćenja misije.

 Kliknite na snimak  

Prateća orbita za letilicu koja se kreće tačno iznad ekvatora
Veća slika 71 Kb

Ovakva vrsta orbita ipak nije baš uobičajena na Zemlji, zato što se većina svemirskih letilica lansira sa lokacija koje su više ili manje udaljene od ekvatora. Većina američkih satelita i letilica sa ljudskom posadom lansira se iz Cape Canaverala na Floridi. Kanaveral se nalazi na geografskoj širini (latitudi) od 28,5° severno. Pošto orbita mora biti kružnica sa centrom u središtu Zemlje, znači da će biti nagnuta u odnosu na ekvator. Taj ugao nam govori o inklinacionom uglu orbite. Letilice lansirane sa Floride su najčešće smeštene na orbitu koja je nagnuta za oko 28,5°. Dobri primeri za obakav tip orbita su putanje spejs šatlova ili Hablovog svemirskog teleskopa (HST). Trodimenzionalna orbita HST je prikazana ispod.

 Kliknite na snimak  

Orbita HST ima inklinaciju od 23,5° u odnosu na ekvator.
Veća slika 52 Kb

(22.02.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

Space shuttle šta je to?

SHUTTLE NA POPRAVNOM ILI U MIROVINU!?

MINUTE STRAHA ZA ASTRONAUTE (Space shuttle 2006)

Spejs šatl Kolumbija eksplodirao

Spejs šatl Kolumbija

Da li je posada Kolumbije mogla biti spasena?

Šta je to space shuttle?

Da li bi se posada Burana spasla?

Saplitanje o „Kolumbiju”