Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
Lansiranja raketa sa ekvatora
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

23. 02. 07.

Treba znati da je lansiranje svake rakete vrlo složen zahvat. To ne diktiraju samo brojni tehničko–tehnološki faktori, već i geografija. Mnogo je lakše (i jeftinije) lansirati raketu kada je rampa bliže ekvatoru, zbog toga što je tu brzina Zemljine rotacije veća nego na polovina. Ta dodatna brzina na ekvatoru znači da je potrebno manje potiska (pa zato i manje goriva) za lansiranje ka orbiti.

Možda ćeš bolje razumeti tu razliku u brzinama ako za trenutak zamisliš Zemlju kao loptu za basket koju vrtiš na kažiprstu. Brzina okretanja površine lopte je najmanja u tačkama kroz koje prolazi njena osa (tj. na "polovima"), a najveća duž obima koji je najudaljeniji od oba pola (tj. na "ekvatoru"). Znači, što je mesto lansiranja bliže toj zamišljenoj liniji, to nam je privilegija veće brzine za let u orbitu veća.

Znači, da bi letilica dosegla predviđenu orbitu, lansiranje sa ekvatora nam obezbeđuje još dodatnih 1.667 km/h (0,463 km/s) brzine. Taj bonus znači da je letilici potrebno manje goriva, a to automatski znači da može u orbitu da ponese više korisnog tereta, što u krajnjoj konsekvenci direktno utiče na isplativost čitavog poduhvata lansitanja.

Ovakav način "kontanja" nam umnogome otvara oči kada pogledamo ge su Amerikanci, Rusi ili Evropljani sagradili svoje baze za svemirska lansiranja. ESA je imala najveću sreću, jer im se ukazala mogućnost da bazu izgrade najbliže ekvatoru [1], tako da su najpovlašćeniji u korišćenju ekvatorijalne brzine prilikom lansiranja. I Ameri i Rusi su se potrudili da podignu svoja lansirna postrojenja najjužnije što su mogli a da ostanu u nacionalnim granicama. NASA se smestila u Cape Canaveralu [2], na Floridi, na 28,33° severne širine, što im obezbeđuje bonus od 1.472 km/h. Rusi nisu mogli da odu južnije od kazahstanskog kosmodroma Bajkonur [3], koji se nalazi na 45,55° severne širine [4]. Lansiranje odatle im pomaže sa samo 1.174 km/h. (Zato su bili primorani da prave izuzetno snažne rakete–rekordere, ali je to neka druga priča.)

Sada će nam svim biti mnogo jasnije zašto se vasionske rakete kao po pravilu lansiraju ka istoku. Pošto se Zemlja okreće od zapada ka istoku, lansiranje orbitalnih letilica u tom pravcu povećava brzinski rotacioni bonus koji nam obezbeđuju lokacije lansirnih rampi. Jedine rakete kod kojih to ne važi su one koje treba da stignu na polarne orbite i tada se lansiranje vrši u pravcu zapada. To objašnjava zašto Amerikanci sva svoja polarna lansiranja pre vrše iz kalifornijske vojne baze Vandenberg AFB nego s Floride.

[1] Kourou u Francuskoj Gijani, se nalazi samo 5° i 9,5' iznad od ekvatora, što je nepunih 570 km. Sa te rampe se lansiraju sve rakete tipa "Ariane", a uskoro će biti i ruski " Sojuzi" i talijanska " Vega".

[2] Od 1963 pa do 1973 mesto se nazivalo Cape Kennedy. To je kod tadašnjeg predsednika L. Džonsona isposlovala supruga pokojnog Džona Kenedija, Žaklina. On je velikodušno promenio ime ne samo postrojenjima, već i čitavoj prevlaci na kome su se ona nalazila. Iako je naziv zvanično potvrđen od Nacionalnog odbora, građani su se bunili, jer je Cañaveral naziv koji je postojao 400 godina, te su nakon 10 godina ipak morali da vrate stari naziv oblasti. Za utehu Kenedijevima i Žaklini, ostalo je da se svemirski centar zove "Kennedy Space Center".

[3] Космодром Байконур se naziva i Tjuratam, jer se nalazi u blizini tog grada. Rudarski grad Bajkonur je udaljen čitavih 320 km severno, a kosmodrom je nazvan tako da bi se Zapad dovodio u zbunu i da bi oni mislili da je centar tamo negde. Sovjetska posla ...

To je inače najstariji i najveći kosmodrom na svetu. Osnovao ga je slavni sovjetski konstruktor S. Koroljev 2. juna 1955. godine.

[4] Čak je i Beograd južnije – on je na 44° i 49'. To znači da je Beograd za oko 130 km bliži ekvatoru, pa bar teorijski, povoljniji za lansiranje raketa od slavnog Bajkonura! Eto nama satisfakcije.


 
Ostali tekstovi iz ove serije članaka
Brzina Space Shuttlea u orbiti
Space Shuttle i Max–Q
Zašto se šatlovi okreću pri lansiranju?
Praćenje orbita sa Zemlje
Lansiranja raketa sa ekvatora
Odbacivanje šatlovih bustera
Izolacija glavnog šatlovog tanka
Brzina lansiranja i Zemljina rotacija

(22.02.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

Space shuttle šta je to?

SHUTTLE NA POPRAVNOM ILI U MIROVINU!?

MINUTE STRAHA ZA ASTRONAUTE (Space shuttle 2006)

Spejs šatl Kolumbija eksplodirao

Spejs šatl Kolumbija

Da li je posada Kolumbije mogla biti spasena?

Šta je to space shuttle?

Da li bi se posada Burana spasla?

Saplitanje o „Kolumbiju”