Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
Brzina lansiranja i Zemljina rotacija
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

23. 02. 07.

Čitajući NASA–ine i mnoge druge sajtove o lansiranjima Space Shuttlova, pronašao sam jedan gde neki momak postavlja pitanje kolika bi trebalo da bude brzina lansiranja da bi šatl dospeo u orbitu, ali da se okreće u pravcu suprotnom od okretanja Zemlje, dakle od istoka ka zapadu. Zanimljivo pitanje, a nije loš ni odgovor. Da vidimo ...

Prvo što želim da rasčistimo jeste da je orbitalna brzina orbitalna brzina, bez obzira kako dospeli u orbitu. Naprimer, kada je u tipičnoj orbiti, Space Shuttle leti brzinom između 27.360 i 28.970 km/h. Bez obzira u kom pravcu je usmeren vrh Orbitera, ta brzina je ista za svaku kružnu orbitu zadate visine.

Jedina razlika u brzini koja učestvuje u igri je ona koja se javlja u zavisnosti od pravca u kome se raketa lansira. O tome sam već napisao ponešto na ovom sajtu i objasnio kako rotacija Zemlje učestvuje u lansiranju u orbitu.

Deo tog objašnjenja sadrži i tzv. "brzinski bonus" koji raketa dobija lansiranjem u blizini ekvatora. Space Shuttle lansiran iz Cape Canaverala dobija 1.470 km/h, jer je to brzina rotacije Zemlje na toj geografskoj širini. Shuttle se lansira ka istoku, jer je to pravac u kome se Zemlja okreće. Kao rezultat svega toga, Shuttle ne mora da ubrzava od 0 do 27.360 km/h, već samo od 1.470 do 27.360 km/h. Drugim rečima, da bi dosegao orbitu Shuttle treba da ubrza samo do 25.890 km, jer mu razliku nadoknađuje sama Zemlja.

Situacija za koju je pitao onaj momak je obrnuta – u pitanju je bilo lansiranje u pravcu zapada. U tom slučaju, Shuttle bi morao da bude "kažnjen" brzinom od onih 1.470 km/h. U tom slučaju bi morao da ubrza do 28.830 km/h da bi se uspešno dokopao orbite, jer sada inicijalnoj brzini mora da doda i brzinu rotacije Zemlje

Na kraju treba reći i da pored brzinskog bonusa postoji još jedan razlog zbog koga se rakete ispaljuju ka istoku – to je sigurnost. Shuttle se ne lansira ka zapadu i stoga što se tamo nalaze gusto naseljeni gradovi koji bi se svakako našli u "crvenoj zoni". Isto pravilo se primenjuje i za američka lansiranja sa one druge, zapadne obale. Ako bi bilo potrebno lansirati raketu ka zapadu ili ka polarnoj orbiti, to bi se moralo izvesti sa zapadne obale, između ostalog opet zbog sigurnosti.


 
Ostali tekstovi iz ove serije članaka
Brzina Space Shuttlea u orbiti
Space Shuttle i Max–Q
Zašto se šatlovi okreću pri lansiranju?
Praćenje orbita sa Zemlje
Lansiranja raketa sa ekvatora
Odbacivanje šatlovih bustera
Izolacija glavnog šatlovog tanka
Brzina lansiranja i Zemljina rotacija

(09.04.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

Space shuttle šta je to?

SHUTTLE NA POPRAVNOM ILI U MIROVINU!?

MINUTE STRAHA ZA ASTRONAUTE (Space shuttle 2006)

Spejs šatl Kolumbija eksplodirao

Spejs šatl Kolumbija

Da li je posada Kolumbije mogla biti spasena?

Šta je to space shuttle?

Da li bi se posada Burana spasla?

Saplitanje o „Kolumbiju”