Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
Sprema se "Izlazak Sunca"
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu
Ovo je treći japanski satelit koji ima za cilj istraživanje nama najbliže zvezde.

11/2/2006

    Kliknite na sliku
hinode1.jpg (90668 bytes)
Hinode

Satelit za posmatranje Sunca, "Hinode" (jap. "Izlazak Sunca"; prvobitno označen kao "Solar–B"), zajedničko delo Japanske istraživačke kosmičke agencije (JAXA), NASA i evropske ESA, lansiran je 22. septembra 2006. godine u 22:36 po našem vremenu iz Ushinoura svemirskog centra na ostrvu Kyushu. Za tu svrhu je poslužila trostepena raketa–nosač M–V (Mu–5) na čvrsto gorivo, sedma raketa u toj seriji JAXA agencije. Interesantno je da je tom prilikom istom raketom lansiran i mikrosatelit SSSat (Solarsail Subpayload Satellite) i jedan nanosatelit dimenzija 12 x 12 x 12 cm, HIT–SAT[1]. Ukupna težina tereta je iznosila oko 900 kg.

Ovo je treći japanski satelit koji ima za cilj istraživanje nama najbliže zvezde. To bi trebalo da bude naslednik "Yohkoh" satelita (jap. "Sunčev zrak"; prvobitno "Solar A"), koji već 10 godina uspešno obavlja svoju složenu misiju i svakog dana sakuplja više od 50 MB informacija.

Tokom prve dve nedelje satelit je podešavao orbitu i uređaje, da bi se na kraju ustalio na kružnoj orbiti sinhronoj sa Suncem a iznad terminatora, što će mu omogućiti da mesecima neometano posmatra Sunce. Početna orbita je imala apogej od 280 km, a perigej od 686 km, sa nagibom od 98,3°. "Hinode" je za posmatranje Sunca poneo tri instrumeta: "Solar Optical Telescope" (SOT) otvora 50 cm, "X-Ray Telescope" (XRT) Wolterovog tipa, i "EUV Imaging Spectrometer" (EIS). Svakom od ovih uređaja su nedavno konačno otvoreni zaštitni poklopci i uspešno obavljena prva test–posmatranja.

Trenutno su svi energetski sistemi i pokazatelji statusa letilice stabilni. Za otprilike mesec dana sve aktivnosti će sa testiranja osnovnih operacionih aktivnosti teleskopa biti prebačene na naučni funkcionalni mod. Tokom tog perioda, vredni Japanci će objavljivati dobijene slike i podatke o performansama teleskopa ili preko homepagea za svaki instrumenat ili već na neki drugi način. Očekuje se da će finalno baždarenje instrumenata ući u završnu fazu početkom decembra ove godine.

Navešćemo spisak instrumenata i planove narednih aktivnosti:

 Kliknite na sliku  
sot.jpg (92849 bytes) 1) SOT je otvorio svoj poklopac 25. oktobra i odmah započeo da pravi slike za inženjerska podešavanja i izoštravanje fokusa. Ilustracija prikazuje sliku uhvaćenu tokom te faze testiranja. Sa te i sledećih slika vidi se da će SOT imati vrlo visoku rezoluciju od 0,2 lučne sekunde. Takođe je potvrđeno da je spektropolarimetar, glavni instrument SOT za detaljno merenje solarnog magnetnog polja, podešen na očekivani nivo performansi. Trenutno je rad ovog uređaja ograničen samo na jedan uzani deo vidnog polja filtera.
 
 Kliknite na sliku  
xrt.jpg (74014 bytes) 2) Ubrzo nakon lansiranja, glavni otvor XRT je bio izložen neočekivano visokoj temperaturi, što je iziskivalo otvaranje prednjih vrata teleskopa ranije nego što je bilo planirano. Međutim, sve je proteklo u redu i 23. oktobra su napravljene prve probne slike visokog kvaliteta – najbolje ikada do tada. Kao i što se očekivalo, slike visoke rezolucije su tri puta bolje nego što ih šalje bratski "Yohkoh" satelit, čija je rezolucija oko 1 lučne sekunde.
 
 Kliknite na sliku  
eis.jpg (58424 bytes)

3) EIS je otvorio svoj poklopac 28. oktobra i odmah počeo da snima "spektroskopske slike", koristeći ili uzani ili široki otvor. Dobijeni podaci sadrže pozicione i frekventne informacije. Preliminarne slike su prikazane na na ovom snimku. Treba reći da je ovaj uređaj oko 10 puta osetljiviji od slavnog evropskog SOHO teleskopa.

Čitav projekat će koštati Japance oko $70.000.000. Oni naravno očekuju da će se to višestruko isplatiti.

 
 Kliknite na sliku  
sunce.jpg (60383 bytes) sunce2.jpg (52218 bytes)
sunce3.jpg (89483 bytes)  

 

[1] Napravili su ga studenti–amateri sa Tehnološkog instituta u Hokaidu. Satelit je težak 2,2 kg i nosi biper snage 100 milivata CW na 437,275 MHz.

 

(02.11.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

Knjige D. Dragovića

Molim te objasni mi Kalendar kroz istoriju

Molim te objasni mi
Kalendar kroz istoriju

 

JAPANSKI SVEMIRSKI UZLET

JAPAN ŽELI U RUSKI SVEMIRSKI PROGRAM

JAPANSKI SVEMIRSKI UZLET ll-dio

"HAYABUSA", Japanci osvajaju asteroide 

JAPAN PLANIRA BAZU NA MJESECU 2030. GODINE

Izlazeće Sunce na Mesecu