Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 

Fantastičan
Satrunov svet

Diona i Tetis
Rea
Epimetheus, II
Enceladus
Diona i Tetis (ii)
Oko Mimasa
Diona, Saturn i prstenovi
Iapetus
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji i
 
 Astronautika
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Misija Cassini
KASINI PRELEĆE JAPET
NAJAVA NAJBLIŽEG PROLASKA PORED JAPETA

Vaši komentari

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

U drugom delu svoje primarne misije, 10-tog septembra u 14:15 UT, svemirska letelica Kasini prolazi pored Japeta na udaljenosti od samo 1600 km.

Japet je jedan od najčudnijih satelita u Sunčevom sistemu. Pored interesantnog reljefa i oblika, njegova boja je jedinstvena. Da sa Japetom „nešto nije u redu“ primetio je još Đovani Kasini 1671. godine. Ovaj tajanstven satelit našao je svoje mesto i u čuvenoj knjizi Artura Klarka „2001: Odiseja u svemiru“ iz 1968. godine.

 Kliknite na ilustracije
Saturnovi sateliti
Japet
Orbita Japeta
Hiperion, Febe i Saturn
Mapa Japeta

Jedna hemisfera je uvek okrenuta ka Saturnu i površina joj je bele boje sa albedom od 0.5. Druga je izuzetno tamna i odbija svega 4% svetlosti. Japet je treći po veličini Saturnov satelit, ali oko planete kruži na velikoj udaljenosti i po veoma nagnutoj orbiti.

U drugom delu svoje primarne misije, 10-tog septembra u 14:15 UT, svemirska letelica Kasini prolazi pored Japeta na udaljenosti od samo 1600 km. Ovo će biti najbliži i jedini prolazak pored ovog satelita u kompletnoj misiji. Malo je reći da su očekivanja ogromna. Kasini će sve što ima od instrumenata usmeriti ka Japetu i podaci koji budu pristigli na Zemlju doprineće boljem razumevanju satelita, ali i kompletnog Saturnovog sistema.

Postoje dva naizgled jednostavna objašnjenja nastanka tamnog materijala. Ili je ovaj misteriozni materijal došao iz unutrašnjosti satelita – ili nije. Naučnici u ovom trenutku raspolažu sa više činjenica koje ih uveravaju da je materija „pala“ na Japet. Ako je pala, odakle je pala? I kakav katastrofalan događaj se desio pa slične čestice detektujemo širom Saturnovog sistema.

Krateri Hiperiona su ispunjeni sličnom materijom. Poslednja merenja su pokazala da ono što leži na dnu skoro svakog kratera na Hiperionu odgovara materiji na tamnoj strani Japeta. Daleki Febe je glavni osumljičeni za nered u Saturnovom sistemu. Ovaj objekat je zapravo zarobljeno telo iz Kuiper pojasa. Tamna prašina koja potiče sa Febea nađe svoj put do drugih satelita. Ovo je elegantno objašnjenje, ali spektralna analiza površine Febea načinjena sa Kasinija ne odgovara površini na tamnoj strani Japeta.

Pošto će 10-tog septembra biti jedina šansa da se iz blizine ispita Japet, Kasinijevi instrumenti danima pre i posle susreta će raditi bez prestanka. Očekuju nas fantastične fotografije kanjona, velikih planina, kratera i ravnica u izuzetnoj rezoluciji ispod 100 metara po pikselu. Spektrometri će ispitivati sastav površine a po prvi put će biti korišćen i Radar na nekom ledenom satelitu.

Detaljan plan posmatranja pogledajte na ovoj adresi:
http://www.geoinf.fu-berlin.de/projekte/cassini/tabelle_iapetus_flyby.html

(09.09.2007.)


KOMENTARI

 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

 

KASINI
PRELEĆE JAPET

Najava događaja

Japet izbliza

Najbliži prolazak pored Japeta
 

***

FANTASTIČAN SATURNOV SISTEM (Iapetus )

Iapetus

SVIJET POPUT ORAHA