AM HOME

am@astronomija.co.yu
 

Fantastičan
Satrunov svet

Diona i Tetis
Rea
Epimetheus, II
Enceladus
Diona i Tetis (ii)
Oko Mimasa
Diona, Saturn i prstenovi
Iapetus
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji i
 
 Astronautika
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

FANTASTIČAN SATURNOV SVET

Prstenovi

Ovo remek delo kosmičke umetnosti dolazi nam sa letelice Cassini koja kruži oko Saturna. Snimak je načinjen u trenutku dok je gigantska planeta, posmatrano sa letelice, bila ispred Sunca. Za Kasini, to je bilo pomračenje Sunca, a Sunčevi zraci su pokazali finu strukturu prstenova koji obavijaju planetu.

Sigurno je da su i naučnici poneseni lepotom ovog prizora, ali fotografija ima pre svega naučni značaj. Na njoj se uočava fina struktura prstenova što istraživačima omogućava da shavte mehanizam nastanka nekih prstenova oko planete. A mehanizam je ovaj. Mikrometeoriti iz međuplanetarnog prostora se vremenom obrušavaju na male satelite, bombarduju ih i uvis izbacuju prašinu sa satelita. Sateliti su suviše mali da bi svojom gravitacijom držali na okupu tu prašinu pa se ona rasvejava duž orbite tvoreći tako fin, prozračan prsten.

Fotografija je mozaik sastavljen od 165 snimaka koje je Cassini načinio 15. septermbra 2006. u vreme dok je letelica u senci planete provela oko 12 sati. U to vreme Kasini je od Saturna bio udaljen oko 2,2 miliona kilometara. 

Više o misiji injenim rezultatima
 
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

(22.02.2005.)

vrh