Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
mala tela...
Otkriven "Beagle 2"!
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

18. 02. 07. 

  Kliknite na sliku        
beagle2.jpg (132990 bytes) Slika je napravljena sa visine od 278,3 km, tako da je razmera slike 27,8 cm/pikselu. To znači da se jasno vide detalji veličine 84 cm. U trenutku nastanka fotografije, Sunce je bilo oko 35° iznad horizonta. Pošto je solarna longituda bila 173,1°, to znači da je na Marsovoj severnoj polulopti vladalo leto.

Ovu sliku je napravio HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), moćna kamera na "Mars Reconnaissance Orbiteru", zapravo najmoćniji teleskop ikada lansiran van granica Zemljine orbite.

Slika je napravljena "još" 26. januara 2007. godine, ali je objavljena tek nedavno.

Predstavlja kontroverzno mesto udara evropskog lendera "Beagle 2", letilice koja je tako neslavno završila svoju karijeru. Kada ju je 19. decembra 2003. godine orbiter "Mars Express" pustio da uroni u gužće slojeve Marsove atmosfere, lender se u jednom trenutku tajanstveno izgubio i nestao bez traga, ne javivši se više nikada. Jedino u što su svi bili sigurni jeste da je pao negde u pustinjama Marsa, ali gde – niko nije imao sigurne informacije. Ali misterija je konačno rešena – tamni udarni krater prečnika oko 18,5 m pronađen je u regionu Isidis Planitije[1].

Do sada najbolja slika predpostavljenog mesta udara "Beaglea" je bila ona koju je napravila kamera cPROTO orbitera "Mars Expressa" još u aprilu 2004. godine. Evo kako je ona izgledala:

  Kliknite na sliku        
beagle2cproto.jpg (226804 bytes)

Rezolucija ove slike je oko 0,5 m/pikselu. (NASA / JPL / Malin Space Science Systems)

 

Inače, mogućnosti kamere HiRISE se redovno ispituju i koriste još od početka njenog rada u novembru 2006. godine. Početkom ovog meseca, naučnici iz tima direktno zaduženog za pravljenje i analizu fotografija ovom kamerom, smeštenog u Lunarnoj i planetarnoj laboratoriji Univerziteta Arizona u Tucsonu, napravili su jedinstvenu sliku Jupitera, onako kako se on vidi sa Marsove orbite.

  Kliknite na sliku        
jupiter.jpg (22302 bytes)

Slika je velika 10 megabajta i napravljena je u okviru redovnog kalibrisanja usmerivača kamere i podešavanja boja. Dodatno "izoštravanje" slike izvršio je lično Denis Gallagher, direktor HiRISE optičkih konstruktora. Zbog tog izoštravanja, a i zbog toga što je Mars bliži Jupiteru od Zemlje, ova slika se po rezoluciji može meriti sa onima slikama Jupitera dobijenim slavnim Hablovim teleskopom (HST).

Treba napomenuti da boje nisu baš onakve kakve bi videlo ljudsko oko, jer kamera snima u talasnim dužinama koje su malo veće od onih na koje reaguje naše oko.

 
[1] To je zapravo ravnica unutar ogromnog udarnog basena, trećeg takvog kratera po veličini na Marsu, odmah posle basena Hellas i Argyre. Prečnik mu je oko 1.500 km!

(18.02.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

 

Bigl 2 odvojen od matičnog broda

O Biglu, Spirit-u...

Pokušaj komuniciranja 

BEAGLE-2 - poslednji pokušaj

Kraj