Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
FENIKS: DRAMA NA MARSU
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Je li došao kraj misije MPL na Marsu

Portal BARKUN.HR jedini je medij u Hrvatskoj u cijelosti popratio pravu znanstvenu odiseju američke letjelice Mars Phoenix Lender poslanu na tlo crvenog planeta s ciljem da utvrdi ima li tamo vode te dal je tamošnja sredina pogodna za potporu života u ma kojem obliku.

Obzirom se letjelica nalazi na surovom ledenom području, sada dobiva samo par sati Sunčeve sjetlosti dnevno. Napajanje električnom energijom postalo je kritično prije nekoliko dana te su znanstvenici isključili nekoliko uređaja ne bi li uštedjeli dovoljno "struje" za ograničene aktivnosti letjelice.

Međutim dogodilo se nešto neočekivano. Jučer je izostala bilo kakva komunikacija s letjelicom. Prema prvim analizama letjelica je zbog nedostatka električne energije ušla u tkz. sigurnosni mod rada. NASA grozničavo pokušava iznaći način kako da letjelicu "restarta" ne bi li se ona ipak vratila u operativu, zasad bez rezultata. Hoće li to značiti nenadani kraj za letjelicu kojoj je već u dva navrata produžena misija. Iako su se poneki nadali da bi letjelica mogla u dubokom snu preživjeti čak i dugu Marsovu zimu, čini se kako to neće biti nimalo jedostavno.

U narednim danima očekuju nas ponovni pokušaji uspostave veze s MPL-o. Uspije li se u tome, drama s letjelicom poruka je inženjerima da odmah po uspostavi veze daju nalog za gašenje još nekoliko sustava letjelice ne bi li u operativmom stanju zadržali bar vitalne funkcije čim duže vremena.

(01.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa