Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
instrumenti
Gde se trenutno nalazi Hablov teleskop
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu
 

10/22/2006

Zbog mnogih izvanrednih fotografija koje su videli u medijima, mnogi će možda da se iznenade kada saznaju da se Hablov svemirski teleskop (HST) zapravo nalazi u orbiti oko Zemlje! I ne samo to, već da se nalazi na samo 612 km (najviše!) visine od površine naše planete. To je, recimo, kao od Niša do Atine! Na toj visini se nalazi teleskop koji, pošto je praktično iznad čitave Zemljine atmosfere, daje daleko bolji pogled u nebo nego bilo koji teleskop sa površine. Habl nije najveći teleskop na svetu (njegovo ogledalo ima prečnik od 2,4 metra (94,5 inča), a na Zemlji ima teleskopa sa ogledalima i od 10 metara, ali mu čistiji vidik, bez atmosfere i zagađenja, omogućava oštrije detalje nego ostalima.

Kliknite na snimak  
orion_nebula.jpg (99520 bytes)

Hablov UV snimak pruža dramatično nov uvid u prelepu Orionovu maglinu, najbliže mesto na kome se trenutno rađaju nove zvezde. Ovde je prikazano srce molekularnog oblaka OMC–1 i u vidljivom delu spektra (levo).

Takođe, Zemljina atmosfera apsorbuje ultraljubičasto svetlo – što je dobro za našu kožu, ali pogubno za astronome zainteresovane za objekate koji emituju UV svetlost. Ali otkako je HST iznad atmosfere, astronomi mogu da uhvate i ovaj deo spektra, što je jedna od najvećih prednosti ovog teleskopa. Jedna od kasnije instaliranih kamera, nazvana STIS (Space Telescope Imaging Spectrograph), u stanju je da uhvaćeno UV zračenje razbije u spektar, slično kao što prizma razbija Sunčevu svetlost na boje. Time je dobijeno snažno oruđe u potrazi za odgovorima o tome kako nastaju zvezde i galaksije, i kako izgledaju vrlo topli objekti poput kvazara i supernovi. Ovde je moguće pronaći neke nove slike napravljene pomoću kamere STIS.

STIS je inače uređaj montiran na Hablu tokom njegovog drugog servisiranja 1997. godine, obavljenog uz pomoć spejs šatla. Tom prilikom je zamenio dva uređaja, High Resolution Spectrograph i Faint Object Spectrograph. Bio je predviđen da radi 5 godina, ali je rok prekoračio i bio operativan sve do 3. avgusta 2004., kada je zbog problema sa elektronikom isključen. Pored mnogih važnih osmatranja, uradio je i prvu spektrometriju atmosfere jedne vansolarne planete, Ozirisa.

Za one koji bi voleli da vide gde se Hablov teleskop BAŠ SADA nalazi, momci iz Marshall Space Flight Centra su napravili odličan sajt gde postoji jako zgodna animacija koja pokazuje trenutni položaj u odnosu na Zemlju ne samo njega, već i Međinarodne stanice, Čandre, COBEa, GALEXa i još nekih satelita.

 

(24.06.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Knjige D. Dragovića

Molim te objasni mi Kalendar kroz istoriju

Molim te objasni mi
Kalendar kroz istoriju

 

Kraj Habla?
KRAJ ZA HUBBLE SPACE TELESCOPE?''HABL'' DOGURAO CARA DO DUVARA  
HST SA SAMO DVA ŽIROSKOPA
Nada za HST

«HST» PROTIV «V838 MON» I USA KONGRESA (4.02.2005)
Dve fotografije HST - dve predivne fotografije teleskopa Habl objavljene povodom 15-godišnjice teleskopa.

Hablov zoo galaksija