Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Na Zemlji
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kamenje
JADARIT – „SRPSKI KRIPTONIT“

Komentari

Tatjana Milić-Babić
tatjana.milicbabic@nhmbeo.org.yu
kustos petrolog
Prirodnjački muzej, Beograd

Naziv minerala, jadarit, nastao je po oblasti Jadar, odnosno dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji, u kojoj je prvi put otkriven. Pomenuto područje je ograničeno planinom Cer, rekom Drinom, Loznicom... Mineral je naučno priznat 2006. g.

Otkriće je od svetskog značaja, a mineral je stigao u beogradski Prirodnjački muzej zahvaljujući g-dinu Krisu Stenliju (Cris Stanley), mineralogu londonskog Prirodnjačkog muzeja, koji nam je poklonio deo ovog dragocenog minerala. Tako je naš Prirodnjački muzej postao jedna od četiri svetski poznate institucije koje poseduju holotip tzv. „srpskog kriptonita“.

Jadarit je litijum – natrijum – bor silikat sa vodom. Njegova hemijska formula je LiNaSiB3O7OH. Primerak iz naše petrološke zbirke sastoji se od sivih partija (stene u kojoj se nalazi mineral) i belih delova (mineral jadarit).

Njegova upotreba i mogućnosti korišćenja tek treba da se utvrde na osnovu ekonomskih procena (rezerve minerala, količina značajnih elemenata itd.), a ono što ga za većinu ljudi čini interesantnim jeste velika sličnost njegovog sastava sa mineralom kriptonitom, jednom sjajnom fikcijom koja je proslavila čuvenog Supermena.

Kliknite  Kliknite
Dolina reke Jadar  (04.05.2007.)


Komentari

27.11.2007.

Kada cemo morati da se selimo? Ja sam na 1km od mesta gde su nasli Kriptonit(Jadarit)

Nebojsa

***

15.12.2007.

trenutno zivim u zürichu ali poticem iz stupnice mesta u kokm s e pocelo kopanje tog jadarita.pa me zanima radioaktivnost tog materijala i dokle ce se vise kopati te probe.Mislim da bi mestani trebali biti bolje upuceni i zasto su tu tamo neki stranci turci ,rumuni i slicno da vrse kopanja zar mi nismo ni za to strucni ili mahanizacijom opremljeni.Mozete mi reci gde vise mogu da se informisem ili mi samo mozete dati odgovor na moja pitanja .hvala.Lep i prijatan dan vam zelim!

dada

***

20.12.2007. (odgovor)

Pozdrav Nebojsa:). Za selidbu prvi put cujem, ali cu se raspitati. Ako ne uspem, jer se detaljnije informacije o jadaritu verovatno cuvaju kao poslovna tajna firme koja ima prava na iskopavanja, probacemo nekim drugim nacinom.
A za tebe Nebojsa jedna molba. Ako postoji nacin da me kao kustosa Prirodnjackog muzeja koji trenutno radi i mineralogiju (petrolog sam po struci) odvedes u blizinu istraznih radova, bilo bi sjajno. Ne interesuje me trgovina, istrazivanje i sl. vec samo upotpunjavanje slike o jadaritu za muzejsku dokumentaciju da bi i posetiocima Prirodnjackog muzeja bilo interesantnije. Znaci, svrha mog interesovanja nije komercijalna. Muzej je ustanova drugacijeg tipa, a istrazivanja i sve ostalo vezano za to - prepustamo onima koji se time bave.

Tatjana Milic-Babic

***

20.12.2007. (odgovor)

Dragi Dado,
Prema podacima koje imam, trebalo bi da jadarit nije radioaktivan. S obzirom da imam i neke nove informacije koje upravo prevodim, provericu da li se nesto po tom pitanju promenilo. To sto stranci rade tamo, moguce je da je u pitanju jevtinija radna snaga (pretpostavka). Zasto uopste strana firma radi iskopavanja, a ne mi - postoji mesto gde mogu da postavim isto pitanje. Da li cu dobiti i odgovor - videcemo. Mogla bih da ti kazem gde bi mogao da probas da dobijes vise nformacija, ali zbog poslovnih odnosa Muzeja i firme koja vrsi istrazivanja, moram za pocetak imati drugaciji pristup. Svakako cu proveriti sve sto mogu i ovde ostaviti novi komentar. Veliki pozdrav i Tebi do sledeceg kontakta:).

Tatjana Milic-Babic

***

03.02.2008.

To je prava stvar za podrucje Jadra.
Pozdrav iz Loznice.
Ska

***

09.03.2008.

ista novo u vezi Jadarita?

bojan

***

10.03.2008.

Pozdrav sima :). Krajem decembra, tacnije 31.12.2007.g., za jednu privatnu produkcijsku kucu snimala sam prilog o jadaritu. Emisija je inace o Loznici i loznickom kraju. Sjajna ekipa za saradnju :).

Juce je na programu b92 upravo isla ta emisija, reprizira se na istom kanalu u sredu u 13 i 10. Ko moze, neka pogleda i za mene:). Jedan od mestana bio je tako ljubazan da me odvede na mesto gde su, po njegovom secanju, bili radovi. Napravila sam par fotografija. Nadam se da su uspele.

Ovo je jedna od \"novina\", a bice ih jos nekoliko. Nastavicu se...

Tatjana Milic Babic

***

17.10.2008.

pozdrav iz loznice tacnije iz sela brezjak.pre 2 godine vrsili su istrazne radove na mom placu tako da sam veoma dobro upucen o svim zbivanjima.ali trenutno je obustavljeno busenje i ceka se odluka upravnog odbora komapnije rio tinto o daljim koracima...uros
pozdrav iz loznice tacnije iz sela brezjak.pre 2 godine vrsili su istrazne radove na mom placu tako da sam veoma dobro upucen o svim zbivanjima.ali trenutno je obustavljeno busenje i ceka se odluka upravnog odbora komapnije rio tinto o daljim koracima...

uros


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

GRANIT - KAMEN KOJI SU VOLELI FARAONI

Geološka vremenska skala Tabela geoloških razdoblja

 

Voda
Vazduh
Zemljiste
Biodiverzitet (Bioloska raznolikost)
Odrzivi razvoj

 

Supermen