Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
instrumenti
Habl se opet izvukao!
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu
 

11/2/2006

    kliknite na fotografiju

05_lg_web.jpg (125924 bytes)

Na slici se vidi HST koji ponovo uspešno lebdi iznad Zemlje, nakon nedelju dana dugog servisa i apgrejdovanja koje su obavili satronauti sa "Columbije" 2002. godine. To je bio četvrti servis teleskopa i tada je montiran prvi novi instrument od 1997. Nova "Advanced Camera for Surveys" je duplirala vidno polje teleskopa i snimala je mnogo brže nego stara Hablova "Wide Field and Planetary Camera 2".

Na sastanku svih zaposlenih u NASA–inom "Goddard Space Flight Centru" u Greenbeltu, održanom 31. oktobra, direktor dr Michael Griffin je izvestio prisutne da se konačno planira i peta servisna misija slavnog teleskopa. Sve glasine o eventualnom gašenju ovog velikog združenog projekta NASA i Evropske agencije zbog velikih troškova održavanja, za sada su pale u vodu.

Ako sve protekne po planu, operacija je za sada planirana za proleće 2008. godine. Planeri misije rade na određivanju najbolje lokacije i letilice koju će koristiti a da se na minimum svede opasnost od eventualnog sudara sa Međunarodnom vasionskom stanicom (ISS). Za sada je lansirna rampa 39–A u Kennedy Space Centru na Floridi najbolja opcija.

Griffin je već odredio i astronaute za tu misiju. Komandant će biti veteran Scott D. Altman, kome će to biti četvrti let u kosmos i drugi susret sa HST. Prvi put je posetio teleskop prilikom leta STS–109 "Columbijom" i servisa teleskopa marta 2002. godine. Pilot misije će biti mornarički rezervni kapetan i test–pilot u NASA Gregory C. Johnson. Kao specijalisti će leteti i veterani u šetnji po kosmosu, John M. Grunsfeld (peti put u šatl misijama kosmosu) i Michael J. Massimino (dvaput u kosmosu i oba puta radio oko Habla), a prvi put će poleteti Andrew J. Feustel (geofizičar i naftnoj industriji), Michael T. Good (pukovnik avijacije i stručnjak za naoružanje) i žena dr K. Megan McArthur (okeanograf i naučnik).

Posada će odneti u kosmos i montirati dva nova instrumenta: "Cosmic Origins Spectrograph" (COS) i "Wide Field Camera 3" (WFC3), koji će od 10x do 70x povećati performanse teleskopa. COS je zapravo izuzetno osetljiv ultraljubičasti spektrograf, najjači do sada na HST, čiji zadatak će biti potraga za tzv. kosmičkom mrežom, džinovskim strukturama koje stvara gravitacija tamne materije, kao i istraživanja opšteg rasporeda galaksija i međugalaktičkih gasova.

WFC3 je najnovija digitalna kamera osetljiva na širok spektralni raspon talasnih dužina (boja), uključujući infracrveno, vidljivo i ultaljubičasto svetlo. Njen zadatak će pokrivati široko polje istraživanja: od planeta našeg sistema do ranih i udaljenih galaksija koje se nalaze još dalje od trenutnog dometa Habla, kao i do obljižnjih galaksija, koje će nam ispričati storije o nastanku njihovih zvezda.

Planirani su i drugi poslovi, koji uključuju instaliranje novog "Fine Guidance Sensora", koji služi za kontrolu preciznog "nišanjenja" teleskopa. Na taj način će zameniti onaj neispravan i konačno kompletirati sva tri takva senzora na letilici. Astronauti–serviseri će pokušati da poprave i "Space Telescope Imaging Spectrograph", uređaj koji je instaliran još 1997. a koji je prestao da šalje podatke 2004. godine. Ovaj instrument visoke rezolucije i u vidljivoj i u ultraljubičastoj svetlosti je potreban za pribavljanje novih informacija o kretanju i hemijskom sastavu zvezda, atmosferama planeta i novim galaksijama.

Hablova servisna misija će trajati 11 dana. Šatl će se sresti sa Hablom trećeg dana nakon lansiranja i svojom 15–metarskom mehaničkom rukom (RMS) će ga postaviti na radnu platformu u teretnom delu letilice. Računa se da će za sve planirane poslove biti potrebno najmanje 5 odvojenih svemirskih šetnji.

Kada se zamene i 6 akumulatorskih energija i instalira 6 novih žiroskopa, računa se da će radni vek Hablovog teleskopa biti produžen najmanje do 2013. godine.

I naučnici i ljubitelji kosmosa i novih znanja očekuju mnogo od ove misije. Svi se nadamo da će "ojačan" Hablov teleskop još jednom potvrditi da je svako investiranje u njega svrsishodno i višestruko isplativo. Srećno!

 

(02.11.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

Knjige D. Dragovića

Molim te objasni mi Kalendar kroz istoriju

Molim te objasni mi
Kalendar kroz istoriju

Kraj Habla?

KRAJ ZA HUBBLE SPACE TELESCOPE? (11.02.2005)

''HABL'' DOGURAO CARA DO DUVARA  

HST SA SAMO DVA ŽIROSKOPA (02.09.2005.) 

Nada za HST

«HST» PROTIV «V838 MON» I USA KONGRESA (4.02.2005)

Dve fotografije HST - dve predivne fotografije teleskopa Habl objavljene povodom 15-godišnjice teleskopa.

Hablov zoo galaksija

Gde se trenutno nalazi Hablov teleskop