Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Insturmenti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
nauka
HABL U NEVOLJI

Nasa je u ponedeljak, 29. januara 2007. objavila da je glavna kamera na HST, Napredna kamera za istraživanja (Advanced Camera for Surveys, ACS), prestala da radi zbog problema u snabdevanju energijom. Ostali instrumenti rade normalno ali ovaj gubitak znatno umanjuje moć slavnog teleskopa. Nasini inžinjeri očekuju samo delimično osposobljavanje kamere i to sredinom februara.

 Kliknite na snimak  
acs.jpg (18237 bytes)
Advanced Camera for Surveys, ACS

Za sledeću godinu Nasa je još ranije planirala da pošalje spejs šatl sa astronautima koji treba da izvrše neophodan servis teleskopa, a i da na teleskop ugrade nove, tehnološki unapređene, instrumente koji treba znatno da uvećaju sposobnosti čitave svemirske opservatorije. Međutim, do dog vremena astronomi će morati da se zadovolje preostalim instrumentima na HST i to onim koje je teleskop koristio još pre 16 godina. Osmatranja i naučni zadaci će nastaviti da se obavljaju, ali ovo je svakako veliki gubitak, smatraju stručnjaci. ACS je bila izuzetno kvalitetan instrument.

ACS je bila instalirana marta 2002. u misiji servisiranja teleskopa i tada je unapredila Hablov pogled na univerzum, te je obezbedila jasnu sliku na galaksije ranog univerzuma. Ceo instrument se zapravo sastoji od tri elektronske kamere i sistema  filtera i detektovala je talase od ultraljubičastih do bliskih infracrvenih.

ACS je imala probleme sa snabdevanjem energijom još od juna prošle godine kada je njen glavni izvor snabdevanja energijom otkazao te je prebačena na rezervni izvor.

(30.01.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index

 

Kraj Habla?

KRAJ ZA HUBBLE SPACE TELESCOPE? (11.02.2005)

''HABL'' DOGURAO CARA DO DUVARA  • HST SA SAMO DVA ŽIROSKOPA (02.09.2005.) 

Nada za HST

«HST» PROTIV «V838 MON» I USA KONGRESA (4.02.2005)

Dve fotografije HST - dve predivne fotografije teleskopa Habl objavljene povodom 15-godišnjice teleskopa.

Hablov zoo galaksija

Gde se trenutno nalazi Hablov teleskop

Habl se opet izvukao!