AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Biografije
 
Dr Cirkovic Milan
Dr Knezevic Zoran
Dr Filipovic Miroslav
Korlevic Korado
Samurovic Srdjan

biografije

Ajnštajn
Ciolkovski
Dajson
Gagarin
Goddard
Hojl
Klark
Mesije
Milanković
Sagan
Tito
Tomba

Astronomi

Sadržaj AM

          

 

biografije
Marko Simunović
 
Marko
 

Na testu za  izbor tročlane YU ekipe za VII Astronomsku olimpijadu Marko Simonović je zauzeo drugo mesto i ušao u YU reprezentaciju.

Rođen je 1985. Živi i uči u Leskovcu. Majka mu se bavi ekonomijom, otac pravom, a on se odlučio za astronomiju. Ovim je, smatra, uspostavljena kakva takva ravnoteža u kući između društvenih i prirodnih nauka.

Astronomijom je počeo da se bavi u osnovnoj školi, mada su ga zvezde privlačile od najranijeg detinjstava. U osmom razredu je čuo da će sa astronomijom ostvariti prisniji kontakt ako ode u Petnicu i potrudio se da ga odatle pozovu na zimski seminar. Posle je odlazak u Istraživačku stanicu postao rutina.

"Sama činjenica da je nebo i objekti koje vidimo na njemu nedostupno i oduvek predstavljano kao nesto savršeno, nedokučivo, misteriozno, stanište bogova, planeta i zvezda koje čudesnm kretanjem određuju našu sudbinu, i da je upravo ono predmet proučavanja astronomije je dovoljna da objasni razlog zbog kojeg je astronomija tako zanimljiva i može da zainteresuje većinu ljudi."

Danas Marko pohađa gimnaziju u odeljenju za obdarene učenike prirodno-matematičke struke. Kaže da je zadovoljan programom svoje škole, profesorima i drugovima. Sa takvim stavom i uz rad u Petnici nije nikakvo čudo što je na testu za VII astronomsku olimpijadu postigao odličan rezultat. Sada ga očekuje put u Rusiju. Problem mu je što u Leskovcu ne može da pronađe dobru literaturu kako bi se valjano  pripremio za olimpijadu, ali on je ipak spokojan jer je proteklih godina na raznim gradskim i republičkim takmičenjima stekao dosta iskustva, tj. "ispekao je zanat".

"Poseban utsak je na mene ostavio Gospodar prstenva, naročito zbog toga što sam ljubitelj mitologije, legendi i magije (iako u nju naravno ne verujem)"

Od muzike voli rok. U filmu mu se sviđa žestoka akcija zasnovana na dobroj priči. SF ga ne privlači puno, a knjiga koju preporučuje je “Crne rupe i zakrivljeno prostor-vreme” (Vilijam Dž. Kaufman III).

Još ne zna kojim putem će u životu krenuti, ali astronomijom će se svakako na neki način baviti. Interesuje ga duboko nebo, galaktička i vangalaktička astronomija. Ako se bude profesionalno bavio astronomijom verovatno će to biti astrofizika.

Govori engleski.


[avgust 2002.]