Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Planete
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
tradicija
Eris (Erida)


Planeta patuljak Eris je svoje ime dobila po grčkoj boginji svađe i razdora. Ali ako pokušate da u nekoj našoj enciklopediji nađete tu boginju u tome nećete uspeti, jer se u našoj literaturi ova boginja zove Erida.

Erida je boginja nesloge. Sestra je i pratilac Aresa, boga rata. U ratu raspaljuje borbu.

Erida je ćerka Noći, a majka mnogih zala: Tegobe, Zaborava, Gladi, Bola, Ubistva, Tuče, Bitke, Krvoprolića, Svađe, Laži, Bezakonja, Zaslepljenosti i Krivokletstva.

O Eridi najpoznatiji je mit u kome ona izaziva svađu među božanstvima što na kraju dovodi do Trojanskog rata. Bilo je to ovako.

Kada su se venčavali Pelej i Tetida na slavlje su bili pozvani svi bogovi i sve boginje, izuzev Eride (jer niko ne želi svađu na venčanju). To je uvredilo Eridu i ona je iz pakosti neprimetno u toku slavlja, na trpezu ubacila zlatnu jabuku na kojoj je pisalo „Najlepšoj“. Tri su se boginje mašile za jabuku: Afrodita, Hera i Atena. Tako je nastala svađa među njima, pa je Zevs pozvan da odluči koja boginja je najlepša. On je mudro tu odluku prepustio trojanskom princu Parisu. Sve tri boginje su Pasiru nudile razne poklone i obećanja, a on je odabrao Afroditu od koje je dobio najlepšu smrtnu ženu, Helenu. Ali Helena je već bila udata i to za jednog od grčkih kraljeva, Menelaja... i rat između Grka i Trojanaca je postao neizbežan.

Aleksandar Zorkić

 

(18.08.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

2003 UB 313

R2003 UB313 IMA MJESEC!

 

 

Mit o Andromedi 
Mit o Biku
Mit o Herkulu
Mit o Kasiopeji
Mit o Labudu
Lav u tradiciji
Otkud Lira na nebu
Mit o Medvedima Mit o Medvedima, druga verzija
Helenski mit o OrionuU tradiciji Srba
Mit o Pegazu
Mit o Perseju
Otkud Kruna na nebu
Ko je Nemeza
Devica