AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Kasini na cilju

Cassini - instrumenti letelice Huygens

Status misije na dan 02.10.2004.

Bliski susreti sa satelitima

Prolazak pored Titana #1

Prvi susret sa Titanom

Kanali na Titanu

Tamne mrlje....

Diona

Titan - Otkrića se nastavljaju

Titanov ledeni vulkan
 

 

 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Titanov ledeni vulkan

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

Tim naučnika koji rukovodi VIMS (Visible and Infrared Mapping Spectrometer) instrumentom na Kasiniju objavio je u najnovijem broju časopisa Nature (9. jun) čvrste dokaze o postojanju ledenog vulkana na najvećem Saturnovom satelitu Titanu. Nedostatak udarnih kratera je siguran znak da postoje geološki procesi na ovom mesecu koji površinu konstantno erodiraju i deformišu te ove kosmičke ožiljke relativno brzo zataškaju. Vulkani i gejziri ne samo što prekrivaju površinu svežim ledom, metanom i prašinom već su odgovorni i za konstantno obnavljanje guste atmosfere.

VIMS-ov globalni mozaik srednje rezolucije i slika ledenog vulkana visoke rezolucije. Sve fotografije su načinjene 26. oktobra 2004. godine u trenucima prvog Kasinijevog prolaska pored Titana. Vulkan je uslikan sa razdaljine od 1200 kilometara.

VIMS je instrument koji sa spektrometrom i kamerom "vidi" objekte u infracrvenom delu spektra sve do 5,1 mikrona. Titan ima gustu atmosferu, neprobojnu za optički deo spektra. Međutim, površina satelita počinje da se nazire već na talasnoj dužini od 900 nanometara. Čini se da su najoštrije slike one koje su uslikane na oko 2 mikrona što je itekako u VIMS-ovom dometu.

Vulkan i okolni plato viđeni VIMS-om u infracrvenom delu spektra

Čast da u trenutku prvog ciljanog prolaska pored Titana vrši ispitivanja pripala je VIMS instrumentu. Tog oktobra 2004. Kasini je prozujao na udaljenosti od 1200 km od površine meseca. Formacija za koju se danas tvrdi da je vulkan tada je dobila nadimak "puž" jer liči na ovu životinju sa kućicom. Na osnovu termalnih i geomorfoloških analiza VIMS tim interpretirao je puža kao ledeni vulkan.

Geološka mapa:

Žutom bojom naznačen je puž sa skoro pravilnim kružnim strukturama u čijem središtu se nalazi vulkansko grotlo – kaldera.

Braonkasto crvene površine oko puža su rastopljeni tereni.

Veoma tamne oblasti su plave boje.

Boje na mapi predstavljaju stepen sjajnosti površine.

Vulkani na Titanu ne izbacuju vrelu lavu kao što to rade vulkani na Iou, Zemlji i Veneri. Umesto lave iz unutrašnjosti satelita izlazi tečna voda pomešana sa amonijakom i drugim elementima. Kako temperatura na površini Titana dostiže i -180 C tečna voda se pretvara u led. Međutim, VIMS tim tvrdi da nije detektovao led u blizini vulkana.

Zanimljivo je da se poneki naučnici uključeni u projekat Kasini ne slažu sa interpretacijom VIMS tima. Neki smatraju da je potrebno još mnogo dokaza i podataka da bi se "puž" proglasio vulkanom.

Član Kasinijevog RADAR tima, Ralph Lorenz, za Astrobiology Magazine kaže: "Moguće je da je to vulkan, ali je zaista teško reći pre ispitivanja radarom. Nama to izgleda na vulkan isto koliko i na džinovsku mačiju kaku."

Kako bilo, druga objašnjenja ne deluju uverljivo. Nema dovoljno dokaza da je u pitanju veliki krater, oblaci nisu jer se formacija na slikama ne kreće a i džinovska mačka nije baš sjajno objašnjenje.

Svakako radarski prelaz će razrešiti misteriju, ali u ovom trenutku nije jasno kada će Kasini mapirati ovaj predeo radarom. Gusta atmosfera Titana stvara probleme i otkrića idu mnogo sporije nego što se očekivalo, ali naučnici se snalaze na svakojake načine. Biće zanimljivo ponovo pogledati VIMS-om ovaj deo površine u doglednoj budućnosti i potražiti dokaze o eventualnoj aktivnosti vulkana. A ko zna, možda ga uslikamo u trenutku erupcije.


Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
KASINI-HAJGENS - Linkovi
Kasini na cilju
Cassini - instrumenti letelice Huygens
Status misije na dan 02.10.2004.
Bliski susreti sa satelitima
Prolazak pored Titana #1
Prvi susret sa Titanom
Kanali na Titanu
Tamne mrlje ("spokes") na prstenovima
Diona
Titan - Otkrića se nastavljaju
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

Zvanična prezentacija Kasini-Hajgens misije: http://saturn.jpl.nasa.gov/ 

(decembar 2004.)

vrh