Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Fotografija
 

Sadržaj AM

 
NSPoint
Izveštaj

Prva izložba astrofotografije u Makedoniji

Perseidi ko nikad

Vaši komentari

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
IZLOŽBA
album slika

Povodom 10 godina od osnivanja našeg Skopskog asrtonomskog društva (SAD), a i povodom predstojeće godine astronomije naše društvo je organizovalo prvu izložbu astrofotografije u Makedoniji. U celom ovom projektu ne mogu a da na početku ne spomenem idejnog tvorca ove izložbe, Stanka Nedelkovskog, koji ne samo što je dao ideju nego je sa ogromnim žarom uleteo u njenu organizaciju i bez imalo skromnosti Stanko je odradio lavovski deo posla, pa mu ovom prilikom do neba zahvaljujem na svom ulozhenom trudu.

Kliknite na fotografiju

Stanko
Kliknite na fotografiju

Još od samog početka realizacije ove ideje bili su razni datumi u igri kada bi trebalo da bude otvaranje izložbe. Zbog zauzetosti galerija, Stanko je ipak uspeo da nam na bar nekoliko dana bude postavljena izložba i dogovoren je datum bio 26. novembar, naravno ove godine. Morali smo malo da sve aktivnosti ubrzamo i uspeli smo da stignemo da zakazani datum otvorimo izložbu. Puno ranije pisao sam nekolicini prijatelja iz okolnih država bivše nam Juge i nekoliko njih se odazvalo pozivu da svojim radovima učestvuju na ovoj izložbi. Tu su bili Boris Štromar i Vid Nikolić iz AD Infinituma iz Zagreba, Ljubinko Jovanović iz Slovenije i momci iz AD Aristarha iz Kragujevca. Njihovim radovima ova izložba dobila je i internacionalni karakter, pa se i njima od sveg srca zahvaljujem što su uzeli učešće u našoj prvoj izložbi.

Na ovoj izložbi su predstavljene 43 slike, na kojima je predstavljen celokupni naš rad koji je moram priznati izgledao mnogo bolje nego što sam ga ja sam zamišljao. Izlužbu je pomoglo i ministarstvo za kulturu, a održana je u prostorijama kulturno infomativnog centra (KIC). Uvodnu reč na izložbi dao je naš predsednik SAD-a Vasko Cacanoski, a samu izložbu je otvorio Docent Dr Zoran Ivanovski, profesor na elekro tehničkom fakultetu koji je i sam ljhubitelj astronomije ali i fotografije.

Na otvaranju je bilo puno ljudi koji su nam čestitali na organizaciji i otvorenju jedne ovakve izložbe. Neki su sa čuđenjem gledali slike i priznali su da nisu ni predpostavili da u Makedoniji ima neko ko se bavi ovakvom vrstom fotografije.

Moj lični utisak je da smo kao društvo u ovih 10 godina postojanja puno postigli sobzirom na opremu skojom smo radili ali da smo mogli i više sobzirom na opremu koju smo imali. Bilo je lepo biti deo Skopskog astronomskog društva te srede.

IZLOŽBA
album slika

 (03.12.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

PLAKAT Z A IZLOŽBU

Kliknite na plakat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poziv za Makedonski astro vikend

Berovsko jezero 17.07 2007

Astrokamp Berovsko jezero 10 -13.08. 2007.

17P HOLMES kometa

Kokino, megalitska opservatorija

Valcer Meseca i Saturna

GRRRRRRRRRR!

Prilep 2007

Rudine 12.09.2007

Ova noć nije bio moj dan

Rudine 14.07.2007

Mali trening i startrail foto

Keš za planete i Mesec

Jedna lepa hllladna noć