Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
"Rosetta" spremna za kritični manevar
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

28. 01. 07

U četvrtak, 15. februara 2007. godine, ESA–in kontrolni centar je potvrdio da je svemirska sonda "Rosetta" postavljena na pravu prugu koja će je 25. februara dovesti na samo 250 km od površine Marsa! To ti možda izgleda puno ako planiraš da pešačiš, ali je ništavno ako pričamo o svemirskoj letilici vrednoj milijardu dolara koja treba da proleti pored jedne planete!

Do prolaza Rosete pored Marsa ima još

 

Inženjeri su već počeli finalne pripreme za delikatne operacije koje ih čekaju, kao što je pomračenje letilice, prekid telekomunikacijskih veza, precizna navigacija i izuzetno složeno praćenje čitavog manevra sa Zemlje.

  Kliknite na sliku        
roseta.jpg (72626 bytes) Sondu "Rosetta" čekaju mnoga iskušenja. Zato je prilikom testiranja na Zemlji bivala zagrevana na +150°C i hlađena na –180°C da bi se videlo da li će instrumenti moći da izdrže ekstremne uslove. Na slici se vide i solarni paneli, zasnovani na potpuno novoj tehnologiji. Zbog toga će "Rosetta" biti prva letilica koja će odleteti van glavnog asteroidnog pojasa, a da će biti pokretana isključivo solarnom energijom. Treba znati da se radi o udaljenosti od nekih 800 mil. km od Sunca, gde je nivo Sunčevog svetla samo 4% od ong na Zemlji.

Planirano je da "Rosetta" bude najbliža Marsu u nedelju, 25. februara, u 14:58 sati po našem vremenu, i da slično kao što će to uraditi "New Horizons" tri dana kasnije ali sa Jupiterom, iskoristiti Crvenu planetu da dodatno ubrza i promeni pravac putanje na svom 10 godina i 7,1 milijardi kilometara dugom putovanju ka konačnom cilju – kometi 67P/Churyumov–Gerasimenko [1].

"Prošlog petka motori su glatko proradili. U utorak smo potvrdili da se letilica nalazi na pravom kursu za pretstojeći zamah. Trenutno nema potrebe za dodatnim paljenjem motora, tak da je sledeći manevar, planiran za vikend, otkazan," izjavio je Paolo Ferri, direktor misije "Rosetta", na konferenciji ESOC, u komandnom centru ESA u dortmundu, u Nemačkoj.

Prekid komunikacije i pomračenje kada "Rosetta" zađe iza Marsa

Pre dva dana, tim kontrole leta je prema planu dopunio "Rosettine" akumulatore radi predviđenog 25–minutnog (tačnije 24:49) pomračenja letilice tokom pomenutog "zamaha". Tokom pomračenja letilice, njene solarne ćelije će biti u Marsovoj senci, tako da će svi instrumenti, sem onih vitalnih, biti isključeni ili prebačeni u niži režim rada.

Zanimljivo je da prvobitna putanja i plan leta nisu predviđali nikakvo pomračenje, ali nepredviđena odlaganja lansiranja primorala su planere leta na određene korekcije. Kontrolori misije koji su zaduženi za "Rosettu" proveli su mesece u pažljivom planiranju i testiranju rada u smanjenom energetskom režimu koji će omogućiti letilici da funkcioniše samo uz pomoć brodskih akumulatora.

Takođe, kontrolori misije očekuju i gubitak kontakta sa letilicom u trajanju od napetih 14:26 minuta tokom okultacije koja počinje u 16:14 sati po našem vremenu 25. februara, kada "Rosetta" zađe iza Marsa u odnosu na prateće antene stacionirane na Zemlji [2].

Prilikom najvećeg prilaska, "Rosetta" će kliznuti pored Marsa na neverovatnih 250 km od površine [3]. U tom momentu, ESA–in "Mars Express" će se nalaziti na nekih 11.042 km od "Rosette", dok će NASA–in "Mars Reconnaissance Orbiter" biti udaljen samo 7.172 km.

Tokom najbližeg prilaska planeti, pokušaće da se prikupe i neki naučni podaci o Marsu, ali nigde nisam mogao da pronađem šta se tačno planira. Znam jedino da će tokom 15–minutnog prolaska kroz Marsovu senku mali "Rosettin" lender, nazvan Philae, biti uz pomoć energije iz akumulatora uključen u neka osmatranja i merenja planete, i to je sve.

Kooperacija NASA–ESA u deep–space praćenju

Intenzivne aktivnosti u ESOC uključivale su i sveobuhvatnu kampanju praćenja letilice radi pažljivog  određivanja položaja i putanje letilice u svakom trenutku leta.

Dopplerova merenja sa DSA 1, evropske stanice za deep–space praćenja smeštene u blizini Pertha, u New Norciji, u Australiji, biće pojačana podacima iz NASA–ine DSN deep–space mreže. Obe mreže koriste Delta DOR (Delta Differential One-Way Ranging), tehnologiju za precizno lociranje i praćenje svemirskih letilica.

Delta DOR sistem koristi dve razmaknute antene na Zemlji za simultano praćenje letilica i merenje razlike u vremenu prijema signala između dve stanice. ESA je prvi put počela da koristi ovu sofisticiranu tehnologiju za praćenje "Venus Expressa" 2006. godine.

Objekat

Vreme[4]

Udaljenost (km)

"Mars Express"

02:52:59

11.042

"Mars Odyssey"

02:56:56

4.759

"Mars Reconnaissance Orbiter"

02:56:57

7.172

Mars

02:58:02

250

Phobos

03:08:28

4.621

Deimos

03:23:31

23.119

Koga interesuju detaljniji navigacioni detalji preleta, toplo preporučujem prezentaciju Ruia Borgesa, kao i razgovor sa naučnikom "Rosetta" projekta, Gerhardom Schwehmom.

 
[1] Ipak, "Rosetta" neće biti odmah upućena ka kometi – u sličnom manevru će prethodno iskoristiti i Zemlju (po drugi put) u novembru 2007. godine, i (po treći put!) u novembru 2009. godine.
[2] Radio–signal će u tom trenutku putovati 17 minuta i 33 sekunde u jednom pravcu.
[3] U martu 2005. godine, sonda je proletela na samo 2.000 km od Zemlje.
[4] Vreme ja dato prema našoj vremenskoj zoni.

 

(18.02.2007.)

 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

Rozeta - Rigorozne pripreme za randevu sa kometom 

SVEMIRSKA SONDA "ROSETTA"  

Odloženo lansiranje 

Roseta lansirana 

Program 

Poseta centru ESA

Plan susreta sa asteroidima 

Prolaz pored Zemlje i takmičenje

Pisma: O Rozeti

Rosetta uspela da snimi "Pariz"!