Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM

 
instrumenti
HABL SE POKVARIO
Otkazana servisna misija planirana za oktobar

Vaši komentari

Prema zvaničnoj informaciji Nase krajem septembra na Svemirskom teleskopu Habl dogodio se kvar koji je onemogućio izvršenje planirane servisne misije u oktobru mesecu. Problem je nastao kada je Kontrolna jedinica u Sektoru A zadužena za formatiranje naučnih podataka na HST ušla u bezbednosni mod rada, što znači da su sve naučne operacije prekinute. Sama letelica je operativna, ali nije u mogućnosti da upravlja instrumentima. Zbog tog kvara misija servisiranja teleskopa, planirana za 14. oktobar, definitivno je odložena za sledeću godinu.

Pokušaji da se sa Zemlje popravi Kontrolna jedinica teleskopa su propali te se pristupilo uključivanju drugog sistema (Sektor B) za transfer naučnih operacija što je zamašna operacija. Ovaj sistem nikada nije bio korišćen od početka boravka HST u orbiti, mada je testiran na zemlji pre nego što je Habl lansiran.

Svemirski teleskop Habl je postavlje u oritu 1990. Njegov radni vek se stalno produžava i kako sad stoje stvari biće održavan u orbiti oko Zemlje do između 2013. i 2021. godine tj. dok ga ne zameni novi Svemirski teleskop Džejm Veb.

(04.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 
Hablovo ultra duboko polje

Maglina Orion

«HST» PROTIV «V838 MON» I USA KONGRESA

Carina Nebula

Nova kamera na Hablu

Nevjerojatni svemirski teleskop

Problemi na svemirskom teleskopu Hubble

SUDARI GALAKSIJA

Vredi li popravljati Habla?

HABL U NEVOLJI

SVEMIRSKA ASTROKAMERA PRESTALA SA RADOM

Habl se opet izvukao!

Hablov zoo galaksija