Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
"New Horizons" uhvatio Callisto
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

11.4.2007.

Kada je krajem februara NASA–ina letilica "New Horizons" proletela kraj Jupitera, njena kamera "Long Range Reconnaissance Imager" (LORRI) je uspela da snimi ove dve slike Jupitetovog najudaljenijeg galilejca, Callista. Najbliži prilaz planeti "New Horizons" je ostvario na udaljenosti od oko 2,3 miliona kilometara, što je blizu Callistove orbite, čiji je poluprečnik oko 1,9 miliona kilometara. Međutim, u vreme kada je letilica proletala kroz Jupiterov sistem, Callisto je bio sa suprotne strane planete, tako da su ove slike, načinjene sa 4,7 i 4,2 mil. kilometara, najbliže što je sonda prišla ovom velikom satelitu.

Callistova drevna i kraterima načičkana kora čini ovaj satelit veoma različitim od ostala tri velika satelita, Ia, Europe i Ganymeda. Na Callistu, sa prečnikom od oko 4.800 km, nevide se nikakvi tragovi velikih geoloških promena sem udarnih kratera, a svaka svetla površina na slikama predstavlja upravo te kratere. Najveći krater na Callistu, nazvan Valhala, vidi se kao svetla površina na poziciji 10 časova. Krater ima takvu boju jer je iskopani materijal relativno bogat vodenim ledom znatno svetliji od tamne prašine kojom je prekrivena čitava površina.

Obe uhvaćene slike prikazuju istu stranu Callista – onu koja je okrenuta Jupiteru – ali pod različitim uslovima osvetljenosti. U isto vreme je uređaj "Linear Etalon Imaging Spectral Array" (LEISA) snimao i Callistov infracrveni spektar. Cilj istraživačkog tima misije je bio da na licu mesta istraži način na koji se infracrveni spektar Callistovog leda menja u zavisnosti od promena svetlosnih uslova i pada temperature leda. Infracrveni spektar vodenog leda zavisi od njegove temperature, i cilj "New Horizonsa" kad stigne do Plutonovog sistema (2015. godine) će biti da iskoristi spektar leda na Plutonovom mesecu Charonu, a možda i na samom Plutonu, i tako odredi površinsku temperaturu objekata. Callisto je bio odlična prilika da se proveri ova tehnika na jednom telu čija svojstva su nam mnogo poznatija.
Leva slika, urađena u 5:03 po Griniču 27. februara 2007. godine, centrirana je na 5 stepeni južno i 5 stepeni zapadno, a Sunce se nalazi pod uglom od 46 stepeni. Desna slika je načinjena 28. februara u 3:25, centrirana je na 4 stepena južno i 256 zapadno, dok se Sunce nalazi pod uglom od 76 stepeni.

(11.11.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

New Horizons - satelit za Pluton spreman za lansiranje

New Horizons - Lansirana prva misija ka devetoj planeti

"Novi Horizont" proradio! 

Pluton konačno uočen sa "New Horizonsa"

New Horizons ponovo u akciji

Jupiter na "Horizonsovom" horizontu

New Horizons leti po planu

Novi Horizonti - Susret sa Jupiterom

Komentari o misiji New Horizons

Susret dva meseca iznad Jupitera