Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Susret dva meseca iznad Jupitera
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

11.4.2007.

Ovu fantastičnu sliku srpa vulkanskog Ia i smirene Europe snimila je kamera "New Horizonsa" u boji, "Multispectral Visual Imaging Camera" (MVIC). To joj je pošlo za rukom 2 marta 2007. godine u 10:34 po griničkom vremenu, dakle samo 2 dana nakon što je sonda proletela najbliže kraj Jupitera.

Fotografija je samo jedna od pregršt koje je "New Horizons" napravio u Jupiterovom sistemu, ali više zbog njihove lepote nego zbog naučnog značaja. Ova konkretna slika je načinjena na zahtev svemirskog entuzijaste iz Austina, Texas, izvesnog Richarda Hendricksa, koji se preko Interneta javio na poziv naučnika i njihovu molbu da ljudi smisle neki umetnički zadatak kamerama letilice, kada ona bude u blizini Jupitera. 

U vreme slikanja, Io je bio udaljen oko 4,6 mil. kilometara, a Europa oko 3,8 mil. kilometara. Iako ovde izgledaju kao da su vrlo blizu, u stvarnosti razmak između njih je oko 790.000 km. Noćna strana Ia je osvetljena odbijenom svetlošću od Jupitera, koji se nalazi van kadra, desno. Evropina noćna strana je potpuno tamna, za razliku od Ia, zbog toga što je Evropa uvek okrenuta istrom stranom ka Jupiteru.

Takođe, na slici možemo da vidimo i divne primere Iove vulkanske aktivnosti. Vide se 3 vulkanske dimne kreste. Najupadljivija je ona visoka 300 km koja pripada vulkanu Tvashtar, u poziciji 11 časova na Iovom disku. Dve mnogo manje uočljive kreste pripadaju vulkanu Prometheus (u 9 časova, na samoj ivici diska) i vulkanu Amirani, između Prometheusa i Tvashtara, na Iovom terminatoru. Dimni tragovi ovih vulkana izgledaju nam plavičasti zbog prelamanja svetlosti usled prašine koju vulkani izbacuju, slično kao što nam i dim cigarete izgleda plavičast. Crvena boja u Tvashtarovom dimu potiče od usijane lave koja izbija iz kratera.

Slike su na Iu centrirane na 1 stepen severno i 60 stepeni zapadno, a na Evropi 0 stepeni severno i 149 stepeni zapadno. Boje su dobijene preklapanjem MVIC slika dobijenih na talasnim dužinama od 480, 620 i 850 nanometara. Ljudsko oko vidi u nešto kraćim tal. dužinama, od 400 do 700 nm, tako da bi nama čitava ova slika izgledala malo drugačija. U odnosu na dnevnu, noćna strana Ia izgleda nam malo zelenkasta, jer metan u Jupiterovoj atmosferi apsorbuje 850–nanometarsku svetlost, što MVIC–ovom "oku" izgleda zelenkasto.

MVIC je samo jedna od komponenti RALPH imaging instrumenta na "New Horizonsu".

(11.11.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

New Horizons - satelit za Pluton spreman za lansiranje

New Horizons - Lansirana prva misija ka devetoj planeti

"Novi Horizont" proradio! 

Pluton konačno uočen sa "New Horizonsa"

New Horizons ponovo u akciji

Jupiter na "Horizonsovom" horizontu

New Horizons leti po planu

Novi Horizonti - Susret sa Jupiterom

Komentari o misiji New Horizons

"New Horizons" uhvatio Callisto