AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Kasini na cilju
Cassini - instrumenti letelice Huygens
Status misije na dan 02.10.2004.
Bliski susreti sa satelitima
Prolazak pored Titana #1
Prvi susret sa Titanom
Kanali na Titanu
Tamne mrlje....
Diona
Titan - Otkrića
se nastavljaju
Došlo doba da se rastajemo
Džinovska novogodišnja razglednica
Hajgens na pravom putu
najava: Spuštanje Hajgensa
Plan spuštanja
Spuštanje Hajgensa
 
 
 

 

Sadržaj AM

 

Iz minuta u minut
HAJGENS MISIJA

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

Informacije koje objavljujemo ne moraju biti zvanične, ali su potvrđene iz više izvora. Vremena i događaji mogu da variraju u zavisnosti od dalje i preciznije obrade podataka.

HAJGENS MISIJA PROGLAŠENA JE ZA OGROMNI NAUČNI USPEH!

CET - Centralno-evropsko (srednje-evropsko) vreme
(važi i za veći deo kontinentalne Evrope; vreme)

21. januar 2005.

12:30 CET
Naučna konferencija za štampu je završena. Razotkriveni Titan.

12:20 CET
Vulkanska aktivnost detektovana na Titanu! Vulkani ne izbacuju lavu, kao na Zemlji ili Iou već vodeni led i amonijak.

12:15 CET
Tečnost je pronađena malo iznad površine što ukazuje da je vrlo skoro padala kiša. "Vrlo skoro" može da se meri danima, a ne milionima godina kako to već biva u astronomiji.

12:07 CET
Metanska kiša koja padne na površinu ne zadržava se tu dugo iz više razloga. Drugim rečima, mora, jezera i bazeni ne postoje na Titanu! Ali ovde treba biti obazriv. To je kao kada bi sleteli u Saharu i tvrdili da na planeti Zemlji nema vode u tečnom stanju.

11:52 CET
Zemaljski procesi oblikuju površinu Titana.

11:50 CET
Na Titanu padaju kiše! I to metanske. Kanali su dokaz.

11:45 CET
Ako sam dobro razumeo, izgleda da nikada nećemo saznati koliko je Hajgens ostao živ na površini Titana?

11:30 CET
Naučnici i vođe timova koje smo imali prilike da gledamo ranijih dana vode ovu izuzetno posećenu konferenciju.

11:02 CET
Konferencija je počela. Možete je pratiti preko NASA TV:

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

 

19. januar 2005.

00:35 CET
Velika konferencija za štampu zakazana je za petak 21. januar u glavnom centru ESA-e u Parizu! Početak je u 11:00 CET.

00:15 CET
ESA je objavila moguće mesto spuštanja Hajgensa. Snda se spustila na tamno područije koje je sačinjeno od mešavine prljavog vodenog leda i ugljovodoničnog leda.

Beličaste formacije su oblaci od etana ili metana. Nalaze se vrlo blizu površine.

Krug na slici pokazuje oblast na koju se spustio Hajgens.

Ako je nešto sigurno to je činjenica da se sonda uspešno spustila i to na netečno tlo. Mnoge stvari su još uvek nejasne.

 

18. januar 2005.

23:40 CET
HAJGENS JE NA POVRŠINI TITANA RADIO MINIMUM TRI SATA! Ovo pokazuju podaci prikupljeni radioteleskopima na Zemlji. Moguće je da je bio živ i mnogo duže.

Naučnici su se nadali da će lender izdržati bar tri minuta što je dovoljno dugo da pošalje slike sa površine i druge važne informacije.

Neverovatna je šteta što ogromnu količinu podataka sa površine niko nije mogao da primi. Hajgens je slao informacije Kasiniju sat vremena i 12 minuta a kada je ovaj zašao ispod horizonta lender je i dalje marljivo radio, slikao, merio, bušio, ali svoja otkrića nikome nije poslao.

12:37 CET
Domaći elektronski i pisani mediji su sramotno loše izveštavali o spuštanju Hajgensa na Titan. Ogroman broj ovu vest nije ni pomenuo u svojim "informativnim emisijama" i izveštajima iz "sveta".

Milan M. Ćirković, predsednik Društva astronoma Srbije, uputio je pismo B92 i još nekim medijima a koje prenosimo u celosti.

Citat iz pisma:

"Dok je citav svet sa napetim dahom pratio spustanje sonde "Hajgens" ka povrsini oblacima vecno pokrivenog Saturnovog satelita Titana, i dok je u svim svetskim medijima to bila bez konkurencije udarna vest, srpski mediji su tog dana, 14. januara 2005, bili po svom dobrom, starom obicaju i dalje autisticni, samo-zaljubljeni i bahati, te su izvestavali o svemu i svacemu, ma koliko zuto, zuce ili najzuce bilo, SAMO NE o onome sto citav civilizovani svet smatra znacajnim i interesantnim.

Ima li boljeg pokazatelja da je, za razliku od jugoistocne Azije gde je to (srecom) bila trenutna ma koliko uzasna pojava, srpsko novinarstvo i medijska scena u stanju PERMANENTNE KATASTROFE, cija su glavna obelezja polupismenost, prezir prema nauci i kulturi, i autizam? Ili je mozda problem u tome sto se na Titan nije spustila srpska kosmicka letelica, vec americko-evropska? "

02:10 CET
Izgleda da su slike sa 200 metara visine prenošene preko Kanala A, drugim rečima zauvek izgubljene. Šteta, od njih se mnogo očekivalo.

01:35 CET
Dva dana po spuštanju Hajgensa orbiter Kasini je prišao na izuzetno malu udaljenost od tri Saturnova satelita: Mimas, Enceladus i Rea. Još uvek nema podataka da li je sve prošlo po planu. Slike, koje će biti visoke rezolucije i pune detalja, očekuju se svakog trenutka.

01:29 CET
Upravo je javljeno da je Kasini uspešno izbrisao sve podatke dobijene sa Hajgensa i da po planu nastavlja misiju.

00:47 CET
Lampa koja se uključila neposredno pre spuštanja na površinu Titana i omogućila uzimanje spektralnih analiza tla radila je i dugo vremena pošto je Hajgens uspešno sleteo. Kako se u ovom trenutku čini, radila je sve dok se baterije nisu ispraznile i zauvek isključile lender.

00:47 CET
Zbog velikog interesovanja produžićemo praćenje misije Hajgens sve do petka 21. januara. Narednih dana očekujemo zvanična objašnjenja i tumačenja podataka, pre svega fotografija, spektralnih analiza i proučavanja složenih organskih jedinjenja.

Pratimo zvanične agencije, ali isto tako i neverovatan rad i požrtvovanje amatera širom sveta.

Očekuju vas nove priče, među kojima i priča o tome kako smo među prvima u svetu objavili Hajgensove slike, kako su procurele i odakle.

Budite sa nama.

00:30 CET
Astronomski magazin je juče, 17. januara, zabeležio najveću posetu u svojoj višegodišnjoj istoriji! Preko 70.000 pristupa, više od 3600 posetilaca i prosledio čak 840 MB podataka.

Hvala vam na poverenju!

17. januar 2005.

23:42 CET
Majk Zavistovski je kreirao renderovani pogled na Titanovu površinu, iznad koje je proleteo Hajgens, na osnovu stvarnih podataka.


Kliknite na sliku za veću rezoluciju (80 kb)

Više mašte, manje realnosti, ali to bi moglo da bude baš to.

23:32 CET
Na sajtu ESA-e pojavila se i nova slika, zapravo mozaik od 30 neobrađenih fotografija. Ovu, kao i sve ostale zvanične i nezvanične panorame i mozaike pogledajte na stranici Fotografije.

23:21 CET
ESA je na svom sajtu konačno objavila sve neobrađene slike koje je poslao Hajgens. Potez vredan pažnje, iako skoro svi posedujemo već danima ove slike.

Adresa je: http://esamultimedia.esa.int/docs/titanraw/index.htm

Javnost je očekivala da vidi neobrađene slike već prve večeri. Nije mi jasno šta je ESA čekala do sada.

23:07 CET
O misiji Hajgens se burno raspravlja širom interneta. Na domaćem internetu situacija je malko drugačija, ali ako ste voljni da diskutujete i iznesete svoje viđenje to možete uraditi na sledećim forumima:

Astronomski magazin - Astronautika
Forum B92- Slike sa Titana

Elitesecurity - Nauka

Ako imate informaciju da se na još nekom forumu komentariše misija, javite nam.

03:25 CET
Neverovatna količina kvalitetnih naučnih podataka je stigla na Zemlju. Po informacijama koje trenutno imamo Hajgens je radio savršeno! OGROMAN USPEH NAUKE I TEHNOLOGIJE! Zaista fenomenalno.

03:20 CET
Kreirana je nova stranica koja sadrži zvuke prikupljene tokom spuštanja kroz atmosferu i na površini Titana.

Pogledajte:
Misija Hajgens: ZVUCI TITANA

Mali mikrofon je uspeo da zabeleži brujanje sonde, udare vetra i još neke, u ovom trenutku nepoznate, zvukove.

00:10 CET
Nove slike su ubačene na stranici Fotografije. Kristijan Valdvogel napravio je fenomenalni panoramski mozaik u boji od 11 neobrađenih slika.

16. januar 2005.

23:49 CET
Poređenje Titana i Zemlje:


Ako tamna ravna površina nije u tečnom stanju, kakvo je onda objašnjenje za formacije (na svetlom izdignutom delu) koje liče na kanale?

23:20 CET
U ovom trenutku ne možemo rekonstruisati događaje koji su se zbili tokom spuštanja sonde, ali imamo neke naznake šta se dešavalo na površini, bar što se fotografija tiče. Mnogo je dezinformacija, različitih vesti i tumačenja, ali je jedna istina i ona glasi: Hajgens je po sletanju fotografisao samo jedan predeo i to čak 98 puta! Sve slike načinjene na površini upakovane su u animirani gif fajl koji možete videti na ovoj adresi (5 mb)

22:58 CET
Kao što smo objavili ranije, optički teleskopi nisu uspeli da snime i detektuju prolazak Hajgensa kroz atmosferu Titana. Vatrena lopta nije registrovana.

Na slici se vidi Titan nekoliko trenutaka po ulasku sonde u atmosferu. Strelicom je označeno mesto gde je Hajgens počeo svoje spuštanje.

Veliki Keck teleskop na Manua Kea (Havaji) načinio je ovaj snimak u 09:06 GMT 14. januara.

Velika svetla oblast je kontinent Ksanadu.

14:45 CET
Mnogi koji su imali prilike da vide sve slike koje je poslao Hajgens tvrde da se na nekim od njih nazire nešto što liči na talase. Ovo nećemo komentarisati, sačekajmo zvanična objašnjenja.

Inače, sve slike Hajgensa možete preuzeti sa stranice Fotografije.

14:37 CET
Preliminarni rezultati pokazuju da je brzina vetra na visini između 10 i 20 kilometara iznosila 7 metara u sekundi.

14:35 CET
Magla koja se vidi na nekim fotografijama je najverovatnije sačinjena od etana ili metana. Na slici sa površine čini se da beličaste izmaglice nema.

14:00 CET
Naučni timovi će dan provesti analizirajući podatke. Nema zvanične potvrde, ali se očekuje novo obraćanje javnostu ESA-e u ponedeljak.

05:12 CET
Zbog velikog interesovanja napravljena je nova stranica na kojoj ćemo objavljivati samo fotografije, nevezano da li su sirove ili obrađene, da li su zvanične ili ne.

Misija Hajgens: FOTOGRAFIJE

02:55 CET
Ovo je zaista neverovatno.
Novosti u vezi problema sa Kanalom A.
Komunikaciona greška desila se na Kasiniju. Prekidač za slušanje Hajgensa na prvom kanalu nije bio uključen. Sve što je trebalo uraditi jeste postaviti vrednost ovog prekidača na ON. ESA je priznala grešku jer je njena dužnost bila da zatraži od NASA-e uključenje oba kanala za komunikaciju sa Hajgensom.

Banalna i glupa greška koštala nas je gubitka dragocenih informacija.

02:15 CET
Džon Zarneki, član tima koji rukovodi eksperimentom Površinski naučni paket izjavio je da je instrument "penetrometar" prodro 15 centimetara u tlo. Veći otpor ovaj štap, koji je izvirio ispod Hajgensa po spuštanju na površinu, osetio je na početku prodiranja nego na kraju.

Ovi rezultati su veoma važni jer nam govore o osobinama tla na koje se lender spustio. Očigledno je u pitanju neka kora ispod koje se prostire neka mekana tvar. Analogija sa suvim peskom i glinom bi savršeno odgovarala, naravno na Zemlji.

01:45 CET
Od kasnog popodneva u ESA-inom kontrolnom centru nema žive duše. Svi su otišli da odmore a mi i dalje čekamo odgovore na brojna pitanja:

 • Da li su tamne oblasti koje neverovatno podsećaju na jezera i mora u tečnom stanju?
 • Da li su otkrivena složena ugljenikova jedinjenja za koje se pretpostavlja da postoje na Titanu?
 • Da li su detektovane munje i gromovi?
 • Površina je izuzetno mlada, nema udarnih kratera. Zašto?
 • Koliki je pritisak na površini?
 • Koliko je podataka prikupio Hajgens?
 • Sonar je detektovao "tečne oblake"? Tačno ili netačno?
 • Kolika je izmerena brzina vetra?
 • Znamo da su neki instrumenti funkcionisali savršeno, ali šta je sa ostalima?

Hajgens misija je brilijantno izvedena. Zaljubljenici u svemirska istraživanja širom planete veoma su nestrpljivi da saznaju sve i odmah. ESA, nažalost, informacije daje na kašičicu.

01:20 CET
Postoje naznake da je Hajgens ipak sleteo na tamno (crno) područije za koje se smatra (istina, ne zvanično) da su jezera i mora. Ukoliko je to tačno ništa od pecanja.

01:05 CET
Novosti u vezi kontraverznog Kanala A:
Izgleda da je Hajgens sve odradio kako treba, Kanal A savršeno funkcionisao, ali ga Kasini jednostavno nije slušao.

Ovo je apsolutno nezvanična informacija, ali potvrđena iz više izvora.

00:44 CET
Titan planeta?
Ovaj tuđinski svet se ne može uporediti trenutno ni sa jednim objektom u Sunčevom sistemu. Tvrdnja da ne postoji svet sličniji Zemlji od Titana, po mnogima, dobija na snazi zahvaljujući otkrićima do kojih je došao Hajgens.

Burne diskusije vode se na ovu temu širom interneta.

00:30 CET
Podaci sa kanala A nisu dospeli do Kasinija zahvaljujuči ljudskoj grešci. Pola slika (preko 300) koje je Hajgens uslikao prilikom spuštanja je izgubljeno!

ESA sprovodi istragu.

15. januar 2005.

17:09 CET
Radio B92 je upravo javio da je na Titanu otkrivena voda.

16:55 CET
Zvuci sa Titana!
Mikrofon na Hajgensu uspešno je snimio okolne zvuke tokom prolaska sonde kroz atmosferu. Poslušajte, zaista je neverovatan osećaj.

Vetrovi na Titanu (440 kb)
Zvuci radara tokom spuštanja (440kb)

16:48 CET
Koliko nam je u ovom trenutku poznato loša komanda uticala je na rad Kanala A (zaduženog da prosleđuje Kasiniju podatke brzinom od 8kilobita u sekundi). Kao posledica ovog kvara izgubljeni su SVI podaci "Doppler wind" eksperimenta.

Međutim, koordiniranim radom velikih radioteleskopa u dvadeset država širom planete uspešno je rekonstruisano prodiranje Hajgensa kroz atmosferu te su podaci koji su trebali biti prikupljeni Hajgensom dobijeni na ovaj način.

16:30 CET
Evo zanimljivih podataka koje smo saznali od britanskih naučnika koji rukovode Surface Science Package instrumentom:

 • Hajgens je sleteo sa nagibom od 20 stepeni
 • Posle sletanja nije bilo pokreta
 • Sonar nije detektovao tečnost posle spuštanju, ali je dobio nekoliko ehoa ne od površine već od, kako se pretpostavlja, vlažnih oblaka
 • Na površini je detektovana temperatura od -180 stepeni

Izvor ovih informacija je BBC.

16:12 CET
ESA je konačno obradila i prezentovala nekoliko novih fotografija.

Površina Titana u boji!

Ovo su otprilike prave boje maglovitog Titana dobijene kompjuterski spojenom crno-belom slikom i odrazom dobijenim spektralnim ispitivanjem.

Poznate su i razmere objekata na slici. Kamenčići u prvom planu su u prečniku od nekoliko centimetara dok je kamenje u daljini veliko oko 15 cm.

Fotografija koja ulazi u udžbenike. Fotografija za istoriju.

 

 

 

 

Deo sledeće slike prezentovane na konferenciji je već objavljen u Astronomskom magazinu u toku noći, mnogo pre ESA-e. Međutim, kako vam mi nismo mogli reći šta je na slici tako ni ESA u ovom trenutku nema jasnu predstavu. Obrada podataka se nastavlja.


Obala?

11:04 CET
Naučna konferencija je počela. Neverovatna količina emocija na početku. Krcat ESA centar. Pratite je uživo preko NASA TV:

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

OGROMAN uspeh misije uprkos nekim izgubljenim podacima!

10:09 CET
Pre velike konferencije za štampu objavićemo još nekoliko slika koje je poslao Hajgens prilikom spuštanja kroz atmosferu Titana.

Kakve li ribe plivaju ovim morima?

07:03 CET
Konferencija za štampu je zakazana za 11:00 CET u centru ESA-e. Očekujemo gomilu informacija, grafikona, slika i zvukova. Sudeći po onim vestima koje su doprle do nas naučnici su noćas bili veoma vredni.

06:49 CET
Ako bih imao jedan pokušaj da pogodim gde je Hajgns sleteo (da, na Titan, ali gde?) rekao bih na obali. Definitivno. Sudeći po ovim slikama ispod i po zaobljenom kamenju i okruglom ledu (tako nešto na Zemlji napravi samo vodena erozija) onda se Hajgens spustio na obali ili blizu nje.

Ostaje pitanje da li se nalazi na svetlim oblastima ili tamnim. To su ona mesta koja je uslikao Kasini zapadno od Ksanadu regije gde je kontrast površine najviše izražen.

Videćemo uskoro.

06:30 CET
Evo još nekoliko fotografija. Kod svih slika je povećan kontrast, promenjeno osvatlenje jer iz sirovih slika ništa ne može da se razluči.

Veliki dan za astronomiju!

05:45 CET
Pravo je zadovoljstvo među prvima na planeti gledati ove slike.
Uživajte.

Telemetrija se ne nalazi u jpg fajlu tako da nam nije poznato sa koje visine je Hajgens snimao, koji mod kamere je koristio, u kom pravcu je bio okrenut, koja je bila ekspozicija..

05:10 CET
Sve slike u kompresovanom jpg formatu zauzimaju oko 12 MB. Ogromnu većinu fotografija je teško, odnosno nemoguće razumeti. Naučni tim koji rukovodi kamerom je najavio da će im trebati i do nedelju dana da sastave panorame. Nadamo se da se šale.

04:52 CET
Na Zemlju je stiglo tačno 365 fotografija, takozvanih "tripletsa" jer jedna sadrži tri slike. Tri puta 365 je blizu 1100 koliko su se nadali naučnici da će Hajgens poslati. Ako je to tačno onda je misterija rešena, ako nije onda je verovatno za to kriv Kanal A ili postoji neko drugo objašnjenje.

04:20 CET
Neverovatno odusevljenje slikama je trenutno u timu koji rukovodi kamerom a koji se nalazi na Univerzitetu Arizona (University of Arizona's Lunar & Planetary Lab).

Uskoro ćemo objaviti nekoliko slika od kojih će vam zastati dah.

03:52 CET
PODACI SA INSTRUMENTA ZA ISPITIVANJE VETRA IZGUBLJENI!
Da li su ovi podaci trebali ići kroz kanal A koji nije funkcionisao pravilno - ne znamo. Nema zvaničnih informacija a naučnici se trude da na drugi način, uz pomoć ostalih instrumenata, saznaju više o osobinama vetra na Titanu.

03:44 CET
PROBLEM NA JEDNOM OD SISTEMA HAJGENSA!
U ovom trenutku je nejasno šta je izazvalo problem i kada je do njega došlo. Zna se samo da je jedan od dva kanala (i to Kanal A) za prenos podataka do Kasinija funkcionisao vrlo loše (ili nije funkcionisao uopšte??). To za posledicu ima gubljenje određene količine podataka, odnosno nemogućnost da oni stignu do orbitera.

Ova dva kanala podatke prenose brzinom od po 8 kilobita u sekundi.

03:11 CET
Izuzetno posećene konferencije za štampu održane su juče u kontrolnom centru ESA-e u Darmstadtu (Nemacka). Pogledajte snimak, konferencije su bile veoma zanimljive:

Prva konferencija za štampu (1.1 MB)
Druga konferencija za štampu (1.8 MB)

02:51 CET
Dok naučnici rade punom parom, ESA ne želi više da objavi nijednu fotografiju tokom ove noći. Ovakav stav je poprilično iznenađujući.

01:37 CET
Nema vizuelne potvrde ulaska Hajgensa u atmosferu!
Veliki optički teleskopi na Manua Kea (Havajima) pokušali su da u trenutku prolaska sonde kroz atmosferu Titana zabeleže i detektuju vatrenu loptu međutim bez uspeha. Ipak, obrada podataka i dalje traje.

00:49 CET
Stranica sa sirovim (raw) fotografijama na zvaničnom sajtu misije neće funkcionisati narednih nekoliko dana.

00:48 CET
Zvanična NASA-ina prezentacija Kasini misije je u prekidu i ostali portali rade otežano jer stotine hiljada ljudi pokušavaju da pristupe slikama i informacijama.

14. januar 2005.

23:31 CET
Objavljena je još jedna fotografija!

Hajgens je bio 8 kilometara od površine kada je načinio ovaj snimak. Rezolucija je 20 metara po pikselu.

Šta je na snimku? Teško je sa sigurnošću reći, ali se najverovatnije radi o mestu na koje se spustio Hajgens.

Obale i granice između poplavljenog terena i izdignutog tla (brda?) su vidljive na snimku, tvrde u ESA-i.

Slika je sirova i neobrađena.

23:02 CET
Agencije javljaju a isto se može čuti i od naučnika uključenih u projekat Hajgens da je sonda poslala oko 350 fotografija. Ukoliko je to slučaj onda je to drastično manje od predviđenog broja koji iznosi 1100 slika. Da li je u pitanju možda neki nesporazum ili je nešto krenulo loše znaćemo uskoro.

21:50 CET
KONAČNO!!!
Posle toliko vremena iščekivanja i nadanja imamo sliku sa površine sveta za koji smatramo da nam može pomoći u razumevanju procesa koji dovode do stvaranja života u svemiru.

Na fotografiji se vide blokovi leda (možda i kamenja) razbacani unaokolo i horizont Titana.

Udaljenost i dimenzije objekata na slici u ovom trenutku nisu poznate.

Slika je sirova, bez obrade.

Fenomenalno!!!

20:30 CET
Prva fotografija prikazana je javnosti.

Na visini od 16.2 kilometara Hajgens je napravio ovu fotografiju. Rezolucija je 40 metara po pikselu. Na slici se vide odvodni kanali i sa njihove desne strane obala a potom i more ili jezero.

Ovo je vrlo slobodno tumačenje i treba sačekati informacije sa ostalih instrumenata.

Slika je sirova, bez obrade. Kompresija koja je vidljiva se naknadno sredi te će fotografija postati mnogo jasnija.

17:19 CET
Naučne informacije sadržane u podacima sa Hajgensa su počele da pristižu. Ogromno oduševljenje zavladalo je u kontrolnom centru ESA-e posle višesatnog nervoznog iščekivanja.

16:30 CET
Prvi podaci bi trebali uskoro da stignu na Zemlju.

16:07 CET
Kasini se okrenuo prema Zemlji i pocinje prvo od cetiri slanja podataka tokom veceri i noci.

Radio signal putuje 67 minuta od Saturna do Zemlje.

16:00 CET
Hajgens i dalje emituje signal koji primaju veliki radioteleskopi na Zemlji.
Neverovatno, cak dva sata po spustanju!

15:37 CET
Kasini prestaje sa osluskivanjem jer fizicki nije u prilici da posmatra mesto spustanja Hajgensa.

15:05 CET
Signal sa povrsine Titana i dalje stize. Ako je sve u redu sa instrumentima ovo ce biti MAKSIMALNA kolicina podataka koja je mogla da se izvuce iz Hajgens misije.

15:00 CET
U ovom trenutku Hajgens JOS UVEK SALJE SIGNAL SA POVRSINE TITANA!!!
Ukoliko i instrumenti rade punom parom ovo ce biti neverovatno naucno i tehnicko dostignuce, ne ESA-e i NASA-e vec celog covecanstva (kako se to moglo cuti u nekoliko navrata na upravo zavrsenoj konferenciji za stampu).

Kasini ce za koji minut zaci ispod horizonta posmatrano sa Hajgensovog mesta i vise nece biti u mogucnosti da prima podatke. Tada dolazimo u veoma tuznu situaciju da sonda radi, prikuplja podatke, snima, meri, mozda i pluta morem i salje svojom malom antenom informacije a njih nema ko da primi. To ce biti slucaj za koji minut kada se Kasini okrene ka Zemlji a mi radioteleskopima i dalje budemo hvatali tonski signal sa Titana.

14:53 CET
HAJGENS JE SLETEO IZMEDJU 13:45 I 13:46 (NASE VREME) I NASTAVLJA DA SALJE PODATKE SA POVRSINE TITANA!

Da li su to i kvalitetni naucni podaci, da li 6 instrumenata na lenderu rade kako treba znace se uskoro.

Od samog pocetka veliki radioteleskopi na planeti primaju slabasan signal sa Hajgensa.

Izgleda da ovaj signal ipak sadrzi podatke sa najmanje jednog instrumenta. To je i potvrdio Jean-Pierre Lebreton iz ESA-e.

Ostaje nam da se nadamo da ce i Kasini odraditi svoj deo posla, odnosno valjano primiti, snimiti i proslediti podatke na Zemlju.

U kontrolni centar ESA-e u Darmstadtu (Nemacka) ukljucuju se i prate tok misije sledece stanice: Euronews, BBC, CNN i nemacke informativne TV. Moguce jos neke, ali ove stanice su proverene.

12:35 CET
Green Bank Telescope (USA) uhvatio je slab signal oko 11:20 po nasem vremenu neposredno po odvajanju velikog padobrana. Ovo je tonski signal (carrier) i ne sadrzi naucne podatke, ali je dokaz da je Hajgens ziv.

Dvadesetak teleskopa sirom planete slusace Hajgensa i pokusati da izuzetno precizno rekonstruisu Hajgensovu putanju i mesto sletanja.

Da li sonda prikuplja podatke u ovom trenutku se ne moze reci, ali sve cinjenice govore da se misija odvija po planu.

Oko 17 h naucni podaci pocinju da pristizu na Zemlju i to sve do 19 h. Iz sigurnosnih razloga Kasini ce tokom veceri i noci slati kopije - 500 MB podataka prikupljenih u dvoiposatnoj Hajgens misiji.

 

Pogledajte i:

Misija Hajgens: FOTOGRAFIJE

Misija Hajgens: ZVUCI TITANA

 

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
KASINI-HAJGENS - Linkovi
Kasini na cilju
Cassini - instrumenti letelice Huygens
Status misije na dan 02.10.2004.
Bliski susreti sa satelitima
Prolazak pored Titana #1
Prvi susret sa Titanom
Kanali na Titanu
Tamne mrlje ("spokes") na prstenovima
Diona
Titan - Otkrića se nastavljaju
Došlo doba da se rastajemo
Džinovska novogodišnja razglednica
Uspešno razdvajanje Hajgens na pravom putu
najava: Spuštanje Hajgensa
Plan spuštanja
Spuštanje Hajgensa
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

Zvanična prezentacija Kasini-Hajgens misije: http://saturn.jpl.nasa.gov/ 

(15.01.2005.)

vrh