AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Kasini na cilju

Cassini - instrumenti letelice Huygens

Status misije na dan 02.10.2004.

Bliski susreti sa satelitima

Prolazak pored Titana #1

Prvi susret sa Titanom

Kanali na Titanu

Tamne mrlje....

Diona

Titan - Otkrića se nastavljaju

Titanov ledeni vulkan

Nepredvidljivi Hiperion
 

 

 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Nepredvidljivi Hiperion

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

Jun 2005. 

Posle junskog prolaska Kasinija pored Hiperiona ovaj satelit nam se čini još čudnijim nego što smo mislili da jeste. Hiperion je najveći neokrugli (eliptični) mesec u Sunčevom sistemu. Prečnik mu je 286 kilometara i od Saturna se nalazi na prosečnoj udaljenosti od 1.481.100 km.

Najbolji pogled na Hiperion do sada. Satelit je slikan sa udaljenosti od 166.000 kilometara kroz UV filter. Fotografija nije oštra, ali tamna unutrašnjost i svetli ledeni rub kod gotovo svih kratera jasno su vidljivi.

Površina Hiperiona je jednolična, sa bezbroj udarnih kratera. Međutim, unutrašnjost meseca očigledno sadrži tamni materijal koji izbija na površinu prilikom sudara sa nekim drugim objektom. Taj materijal se nalazi unutar kratera. Površina je svetla i sačinjena od vodenog leda.

Sve fotografije kroz UV filter koje je načinio Kasini prilikom junskog neciljanog prolaska nalaze se na ovoj slici. Montažu sastavio Phil Stooke. Puna rezolucija (80kb)

Šta je sa fotografijama uslikanim kroz druge filtere? Svetlosni model Hiperiona je poprilično promašen i došlo se do situacije da je satelit na slikama suviše svetao, odnosno preeksponiran. Mislilo se da je albedo između 0,2 i 0,3 pa je vrednost ekspozicije povećana. Šteta, mnoge fotografije su neupotrebljive, ali ovo je vredna lekcija za sledeće prolaske pored ovog satelita.

Površina Hiperiona je svetlija nego što se mislio pa je usled pogrešnih ekspozicija većina fotografija pogrešno uslikana. Na ovoj slici vidimo tipičan primer takve greške. Osim dva džinovska kratera na satelitu se ništa više ne može razlučiti.

Još nakon Vojadžerovih prolazaka znalo se da nesto nije u redu sa rotacijom Hiperiona. Na osnovu fotometrije došlo se do zaključka da mu je rotacija haotična i totalno nepredvidljiva. Neki od uzroka su i blizina Titana i Hiperionova izdužena orbita.

Sjajna animacija rotacije Hiperiona načinjena od najnovijih fotografija. Lako se uočava haotična rotacija satelita. Pogledajte punu animaciju od 10 frejmova (300kb)

Iako geološki najverovatnije neaktivan, Hiperion je izuzetno zanimljiv satelit. Unapred se radujemo septembru 2005. god. i ponovnom, samo mnogo bližem,  prolasku Kasinija.

 

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
KASINI-HAJGENS - Linkovi
Kasini na cilju
Cassini - instrumenti letelice Huygens
Status misije na dan 02.10.2004.
Bliski susreti sa satelitima
Prolazak pored Titana #1
Prvi susret sa Titanom
Kanali na Titanu
Tamne mrlje ("spokes") na prstenovima
Diona
Titan - Otkrića se nastavljaju
Titanov ledeni vulkan
Nepredvidljivi Hiperion
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

Zvanična prezentacija Kasini-Hajgens misije: http://saturn.jpl.nasa.gov/ 

(decembar 2004.)

vrh